Monday, October 11, 2010

Anda Mahu Skizo?



Ramai yang tanya: Camana rasanya paranoid tu?
Nak rasa? Camni caranya:

Ada macam-macam cara dan perangai untuk kurangkan tidur

1) Kurangkan tidur (tapi jangan tak tido langsung)

Tidur dalam 3-4 jam jer sehari. Tapi jangan masa tak tido tu korang bantai tengok movie atau TV. Produce something. Lukis atau tulis apa saja yang bermain di kepala hotak korang. Bila tulisan berbau emo, lawan balik dengan lawak. Ini ialah adab pertama.

Tapi bila dah terhidang, makan je laa. Kalau dah tau tak habis, kongsi laa

2) Kurangkan makan (bila makan pun sikit jer)

Bila kurang makan, korang susah nak tido. Kandungan darah pun jadi cair dan ini melancarkan pergerakanya dalam pembuluh darah. Tips#1 dan 2 akan buatkan kendungan oksigen dalam otak berkurangan. Bila dah buat 2 tips pertama ni, korang dinasihatkan jangan memandu. Takut-takut blackout dan menyusahkan bomba dan polis pulak nantik.

Passion jer sex. Passion jer sex. Jumud betul la orang kapir ni

3) Mesti ada passi (passion)

Ia bermula dengan hobi atau minat. Bila aku kata passi, maknanya benda tu kita minat giler. Bukan sekadar nak try atau ikut-ikut. Gunakan masa yang terluang (sebab da kurangkan masa tidur dan makan) untuk meneroka jauh ke dalam hobi ini. Ada yang suka dengan politik. Ada yang suka dengan agama. Jangan suka pada porn pulak. Ni tak membantu sebab ia berlawanan dengan tips# 1 dan 2 (bila dah cum, gerenti nak  makan dan tido. Otak pun sembab jer)

Self-explanatory

4) Bila anda marah, DIAM dan jangan melawan

Pendamkan perasaan marah (tapi jangan jadi pendendam). Gunakan perasaan itu untuk mengkreatifkan kepala hotak kita untuk mencari jalan bagaimana nak elakkan orang dari marah lagi pada kita. Kalau kita amrah bukan sebab salah kita, jangan layan perasaan macam bagus tu sebab ia akan evolve jadi keangkuhan. Skizo yang angkuh sangatlah berbahaya.


5) Banyakkan makan kismis dan minum susu yang macam Anmum (yang galakkan peningkatan neuron)


Kismis dan susu menambahkan bilangan neuron dalam kepala hotak kita. Bila banyak neuron, lagi banyak paranoia menarik yang kita akan dapat. Kita juga akan dapat lihat satu-satu perkara dari angle yang kita sendiri tak sedar kewujudannya. Silap-silap, kita boleh kontrol spektrum cahaya yang kita nak lihat yang melalui retina mata kita. Tu sebab budak-budak U masa tengah exam selalu dapat histeria.


6) Tangguhkan bayaran bayar bil anda (tapi simpan duit tu!)

Dan tips inilah trigger point nya. Bila dah buat semua yang di atas, buat yang ni pulak.
-----

Setakat ini dulu tips skizo untuk minggu ini. Tak guna aku terus bagi tips level intermediate kalau tips level dumies pun korang tak amalkan. Korang kena buat semua tips ini serentak untuk hasil yang cepat. Kalau kau student, buat benda-benda ni masa takde duit. Lagi senang paranoidnya.

Jadi, bila dah paranoid, kita buat apa? Kita cuba lawan balik paranoia itu dengan lojik dan akal. Masa tulah nantik kita akan sampai tahap ini