Tuesday, April 26, 2011

Tepian Gelanggang Paroi- Court BAsketball dan Takraw.


Basketball and takraw are the 2 main sports that I love. I like takraw for the acrobatics. While basketball because it's the only game I'm good at. We have the courts for these sports at Kompleks Sukan Tepian Gelanggang, Paroi Negeri Sembilan. The thing is, we have to PAY to use it.

Yup! It has been verified! According to our local source, they have to pay RM5 perhour to use the newly renovated basketball court since it's finished it's 'renovation works' last March. Takraw players, who has been playing there even since before those, enforcing the stupid rule were employed as the caretaker there, voiced their frustration by smoking cigarettes at one of the corner of the court, after each game.


"Memanglah court ni dah cantik, dah lawa, dah wangi lepas renovation haritu, tapi takkan kita kena bayar pulak bila nak guna? Benda ni outdoor, maaa! Bukan ni public facitlity, ke?" roared the local abang when our reporter tried to get our basketball ball back after we accidentally thrown it out to their takraw court.


We failed to get through to the authorities and was put on hold each time we tried to reach to the person in charge. 2 of our reporters complained of severe headache for being exposed too long to the on hold songs. They are now recovering. We suspect there's some kind a syndicate or fishes going on behind these complaints over the new management.



.
.
.

But due to insufficient funds and death threats, we have decided to stop this article here. Thank you for your time.


Bzzzzttt..



Monday, April 25, 2011

Pengumuman



Wa sedang berkira-kira nak revoke balik blog ni. Nak guna konsep baru yang lebih nuffnang lagi. Blog ini adalah blog yang paling slow sekali antara kelima-lima blog wa yang lain.

Wa ingat nak selitkan unsur lucah, seks melayu dan mungkin serba sedikit tahyul. Wa tengok ni semua semakin trending kat cybersearch engines yang ada dotmy kat ujungnya.

Tapi wa bukan saiko macam tu sekali. Wa skizo skizo gak. Tapi wa tau lagi halal haram.
Kalau ye pun, wa takdelah direct camtu, der...
Wa kreatif sikit...

Saturday, April 23, 2011

Tuesday, April 19, 2011

Selamat Tinggal, Ameng!

Harini wa ucapkan selamat tinggal kepada Ameng; gitar kapok gua. 
Walaupun lu sekadar gitar, dada gua berdebardebar sayu jugak...
Click pada gambar
Meng, kau ingat tak kita sama2 menyanyi lagu 'Guitar man' kat CM dulu? 
Kita dapat 5hinggit ptg tu. Kita beli megi dan Surya sebatang. Kita share....

Meng, kau ingat tak masa wa jadi orang bodoh gado ngan lu masa awek wa curang ngan wa? Lu nyanyi sampai wa tido...

Lu sentiasa berjasa pada wa. 
Sampai sekarang pun, lu sanggup dijual nak kasi wa makan.

Meng, wa harap lu akan lebih dihargai oleh tuan lu yang baru. 
Wa takbley lentok2 camni, Meng. 
Lu masukla dalam beg merah lu...

Ok Meng. One last song. 
Kita nyanyi 'Gadisku' by Search, ok tak Meng? 
Ni kan lagu feveret kita? 
Jangan nangis, Meng. 

Lu nangis, wa nangess ...



Monday, April 18, 2011

Tepian Gelanggang, Paroi: Air pancut


Air pancut


Aku mulakan dengan benda ni sebab aku nampak ia yang paling penting setakat hari aku menulis entry ini. Kat Tepian Gelanggang Paroi dah ada air pancut cam kat KLCC tu, jangan tak tau. Yang gempaknya, ia takde penghadang macam air pancut lain yang setakat aku tengok setakat ini. Idea dia simple dan itulah yang buatkannya gempak. Kat tengah-tengah air pancut ada tiang bendera yang tinggi. Aku suka dengan konsep ni dan aku harap agar brader-brader berbaju batik yang jadi admin kompleks ni, akan mengekalkan keadaan presentation Air pancut ini sebegini.

Sebabnya aku tengok, sejak ia beroperasi, pengunjung-pengunjung suka ambik gambar kenangan kat situ sebagai tanda mereka dah datang ke kompleks tersebut. Dapatlak sistem perpancutannya yang tak berpenghadang, membuatkan anak-anak pengunjung berasa geraaam jer nak usik paip tempat air yang keluar berirama tu. Tu yang bebudak lama dok termenung ushar timing air tersebut. Air pancut ni, kalau memalm diserikan dengan lampu kelip pun gempak gak.

Demi nak menjimatkan air dan tenaga, disarankan agar penyemburan air itu dilakukan pada frekeunsi-frekuensi tertentu. Dia ada timer yang bergerak ikut programming (bukan pakai timer murah kat kedai hardware kat Jalan Rahang jer) dan siap ada manual overdrive manalah tau kengkadang ada function dimana air pancut perlu buat show kat audience. Banyak benda yang boleh dilakukan dalam mengekploitasikan kewujudan air pancut itu disitu dalam menarik dan menenteramkan hati pengunjung. inilah intangible benefit dari benda-benda tempat menarik sebegini.





(Ooops..Idea hilang plakk...aku stop kejap)

Kompleks Sukan Tepian Gelanggang, Paroi.


Convert ajer skatepark jadi BMX vert ride.
Boleh aku sambung prektis toboggan-air..

Pihak akuskizo, berasa amat bertanggungjawab terhadap kebergunaan Kompleks Sukan Tepian Gelanggang, Paroi, Seremban. Pada kami, sebuah tempat yang menelan belanja yang besar dan mensasarkan kepada kebajikan masyarakat, adalah satu tempat yang ideal untuk melatih kerajaan dalam mengambil hati para pengundi. Tambahan pula, rumah mentua aku kat sebelah kompleks ni ajer. Lepas balik kerja, aku selalu bawak my little cute monster berlatih BMX vert ride kat skatepark yang ada kat situ.

Kat sini, kami akan menghuraikan beberapa kemudahan yang disediakan di kompleks tersebut serta saranan dan pandangan kami dalam penambahbaikan mutu perkhidmatan yang disediakan. Sebab, bila rakyat sihat, keluarga akan bermutu. Bila keluarga bermutu, negara akan berdaya saing. Tambahan pula, kalau kita kurang bersenam, bau badan kita cam gampang. Deodoran pun takleh nak cover dah kengkadang. Anyway...

Memandangkan kemudahan sukan yang disediakan kat kompleks tu banyak, maka aku pecahkan entry ini kepada beberapa bahagian. Kiranya, sepanjang minggu ini korang akan dibosankan dengan cerita pasal kompleks ini. Kenapa ye? Haaa. Ada sebabnya. Dan sebab itu, aku akan bagitau (macam biasa) kat hujung siri ini nantik (yang dirancang pada hujung bulan ini).

Harapan aku satu ajer. Semoga duit rakyat yang dilaburkan untuk membina kemudahan yang bagus ini, lebih efisien dan memuaskan hati penggunanya, yakni para rakyat hina dina yang tak mampu nak ambik membership kelab golf atau sebagainya untuk bersukan.

Baiklah. Kita mulakan dengan  part Air Pancut dan Wiring yang akan disiarkan petang ini. Hehehe.


Thursday, April 14, 2011

Seremban dah ada Skate Park?

Antara pengguna awal sebelum park di launch

ada bowl weyhhh

Ada half pipe bagai!

Mengambil angin....
Seremban dah ada skatepark. Kat Tepian Gelanggang Paroi, Seremban. Tapi menurut skaters tempatan, simen yang digunakan adalah second grade dan sudut ramp serta halfpipe tidak standard. Ini mengakibatkan 2 rakan mereka terkorban (dan merempit sebab kepala lutut tercabut) baru-baru ini.

Pembangunan mendadak di pusat sukan famili ini bermula sejak awal tahun lepas. Sekarang, Tepian gelanggang dah ada gelanggang futsal, court tennis yang decent dan court basketball dan takraw yang baik.

Tapi menurut pengunjung tetap pusat sukan ini, sejak projek pembangunan selesai, mangkuk-mangkuk berbaju batik kat pejabat kat atas tu, dikatakan mengepau pengguna court basketball dan takraw (RM5 satu petang). Ini mengakibatkan kedua-dua gelanggang ini tidak digunakan dan semakin cam sial rupanya sejak musim hujan bebaru ini.

Memandangkan kami takde kabel dengan RTM3, maka terpaksalah kami meminta bantuan abang Scuba untuk melaporkan rungutan kami ini. Semoga pihak bertanggungjawab mengambil masa untuk turun padang dan main skate dengan mereka untuk merasai sendiri kecibaian projek yang telah mereka habiskan duit rakyat ini.




Skizo Fans Everywhere!

A fan's car at Rembau recently
He tried to spell 'skizo' but, you know...
We got to give it to him for trying...

Tuesday, April 12, 2011

Jubrus Kemelemut.




Woof-Woof-Aooowwwww!

Bunyi anjing menyalak
Masa aku tengah terberak
Kosentrasiku tersentak.
Terputus-putus siaranku,
Terhenti

Aku mencari step, kembali.
Gagal. Tapi kuteruskan jua.
Walau dahsudah,
Tetap rasa tak kena.

Lepas keluar jamban, berdiri sekejap depan pintu.
Cuba intializekan kembali kuntumanku.

Celaka punya anjing!

Friday, April 8, 2011



7pm

Baru baik main basketball. Mulut kena siku. Haduii..Berdarah. Takdelah teruk. Tapi sure melarat jadi ulcer kang ni. Ahhh. Sebelum tido kang taruk colgate...eh. Mukmin.....


cari kerja 3


3pm


Dapat beberapa nombor yang macam menyakinkan. Aku akan call dari talipon rumah. Hehe. Kredit aku bukannya banyak. Semalam gayut dengan Mira, dah habis singgit empat posen. Petang kang nak kena hawayu lagi...Tak buat kang cakap tak care.

Aku berminat dengan kerja kedai perabot jati tu. Cam rilekkk jer. Customer pun orang berada. Manalah tau. Boleh pikat anak mak Datin ke, artis ke, apa-apa je lah. Saja. Hehehe. Best-Best.

Second, aku nak jual prepaid celcom. Nampak cam best jer main sapa-sapa orang. Aku suka main tegur-tegur orang ni. Suka eksperimen dengan gaya dan body language dalam persuasive communication. Tu sebab first choice aku nak ambik mass comm. Tapi abah cakap takde future. Dia suruh aku ambik doktor. Aku tak suka dok tengok aurat orang sampai tua....


pepehal, aku nak balik dulu. petang kang nak main basketball! Huhu!

Cari kerja 2


11pagi

persinggahan pertama ialah kedai 24 hour.
Aku isik-isik borang, tinggalkan nombor talipon,
Gerak.
Melalui deretan rumah kedai di area Dataran,
Mengushar pintu-pintu kedai untuk poster jawatan kosong.
Aku park motor abah.

Lebih baik aku menapak...

Akulah budak tu



Akulah budak itu
Budak kampung yang bagi surat padamu
Yang melambai-lambai masa kau melintas di depanku
Yang bodyguard kau tolak masa aku nak salam denganmu.

Akulah budak itu
Yang kau keronyokkan suratnya.
Surat mintak bantuan.
Surat yang dah 6 kali hantar,
4 kali kena rejek,
Sekali kena ketawa,
Dan yang sampai katkau ni pula,
Dah berkeronyok di bawah meja.

Akulah budak itu
Budak yang tak berguna tu.
Pandai mengayat tapi malas cari kerja
Belajar tinggi tapi nak makan pun nak bersuap juga
Cakap berguruh berdentam dentum
Tapi sampai sekarang hujan
Tak turun-turun juga.

Akulah bUdak itu
Alah, kau bukan taktau
Macamacam style orang zaman sekarang,
Kau sendiri pun apa kurang,
Kaki belit, rolling temberang
Cuma kau skala besar,
Aku lebih kecil dari skala,
Dan aku kacaukau ni pun,
Sekali sekala juga

Akulah budak itu
Bakal menantumu

Thursday, April 7, 2011

Jangan tegur!




Pernahkah anda berada dalam satu keadaan, anda dipaksa menyelesaikan sesuatu dalam masa yang suntuk, dan mengikut pertimbangan akal dan lojik anda, memang tak mungkin anda dapat menyelesaikannya tambahan pula bateri henpon dah habis dan anda stuck kat tepi jalan sedang menunggu abang polis ni habis menulis kertas saman?



Pernah tak?





Saya tak pernah.
Dan saya harap saya tak akan.

Wednesday, April 6, 2011

catatan budak lepas SPM - cari kerja






Aku mengerenyekkan mataku. Terasa keningku bercantum dengan lipatan di hidung. Bukan bahang mentari yang dah meninggi yang mengganggu tidurku. Bukan laungan ibu yang sambil mengetuk pintu, mengungkit-ngungkit akan jasanya mengandungkan aku. Badmood agaknya.

Aku terjaga kerana desakan ketidakbekerjaan itu semakin terasa. Ye. Aku baru lepas SPM. Dan ye. Aku dah apply nak masuk U. Besar kemungkinannya dapat sebab result aku cemerlang. Dan aku ingat, sementara nak sambung belajar ni, aku nak buat apa yang aku nak buat. Bangun lambat, contohnya. Tapi takbley.

Aku terjun dari katil dan terus ke depan pintu. Maklumlah. Hati mak kena jaga. Dia yang masak makanan kita. Kita saja buat-buat bising masa nak bukak pintu bilik.

Mak berpaling sebaik saja melihatku dah bangun. Tapi mesin gan masih beroperasi. Aku download senyap-senyap pesanan dan arahan dari mak yang turun bertalu-talu bagaikan tweet masuk ke henpon yang baru dionkan.


.
.
.




Motor abah dihidupkan.
Aku memulakan perjalanan.

Kita Saling Mengenali




Uhuk-uhuk-uhuk!
Bunyi orang terbatuk.
Khoookkkk Tui!
Bunyi orang berkahak.
Snort-snort!
Bunyi dia menarik hingusnya.
Dia mengelap hidung
Dengan lengan bajunya.
Kemudian dia pandang kita.
Matapun bertentang mata.

Dia tertunduk.
Tangannya kebelakang.
Dia tersenyum dari jauh.
Kita pun lambai kat dia.


Cover.

Tuesday, April 5, 2011

Pasti Tidak Pasti





Kadangkadang aku dalam ketidakpastian
Kedepan atau kebelakang
Kekiri atau nak kekanan
Dan dilema antara pilihan pilihan
Taklah sesusah
Menanti ketidakpastian
Dalam tidakpasti

Monday, April 4, 2011

Menulis



Mata dah ngantuk, badan dah goyang
tangan masih menaip di laptop
apakejadahnya semua ini?
Sapa pedulik dengan semua ni?

Sebelum kujawab diriku sendiri,
Aku bertanya padanya,

Kau ada aktiviti lain?


Dan yang kedengaran cuma
Bunyi kekunci laptop ditekan-tekan....

Sunday, April 3, 2011

Sepetang dengan Azil 4


Aku rasa penerjahan cynic dah cukup. Kita beralih ke Meshuggah pulak.

Azil terus duduk tegak.


Meshuggahhhhhh

Band daripada Sweden.
Apahal pulak dengan Meshuggah?
Sebab Meshuggah membawa muzik: Meshuggah-music! Korang pernah dengar tak genre ni?
Sekarang ni, band-band baru yang wujud ni...semua lelohong Meshuggah.
Leluhurla,  ia dipanggil leluhur...
hahahahaha

post-metal ialah contoh muzik yang diinspirasi oleh Meshuggah-music.


Contoh band post-metal?
KORN, Tools, Deftones, System Of A Down,
into the mood, disrhythmia, behold the arctopus, blotted science, leftbrain, sleep terror,...haaaa...the architect..pofony, dari sweden...

dahdahdah zil!
Dari Europe, Illogicist; Italy.


Ok lek-lek-lek!
..Textures dari Netherland...Dari Scotland...


Meshuggah!


*Meshuggah ialah katakunci untuk menyedarkan Azil kalau dia tersawan dengan menyebut informasi secara rawak. Azil ada masalah ini. Kalau kau rasa aku dah banyak idea, Azil lagi ultra kompleks. Tengok tu...masih meroyan lagi..."


Meshuggahh...!
Azil terdiam sekejap. Aku menaip

"Tu dia panggil jazz time-signature...Berapo kali berapo..."


Lekleklek...
Tu yang ultra kompleks, tu...
"Apa itu Meshuggah-music?" kata Azil dan terus termenung kembali...

The mouth licking what you've bled (Alive DVD, Montreal Canada)


Meshuggah....!

....hasil cetusan idea daripada dua muzik genius: Federik Thordendhal dan Tomas Haake...

Hahaha...Azil meroyan lagi. 

Aku dah panik. Air sebaldi tak mampu menyedarkannya. Dia dok meracau-racau menyebut-nyebut informasi muzik yang aku tak pahami. Ada haribulan. Ada nama lagu. Ada lineup...

Interview terpaksa dihentikan sementara....

Saturday, April 2, 2011

Sepetang dengan Azil 3


lineup cynic:


paul masvidal  gitar, lead, vokalis
sean reinert drum
sean malone bass
jason gorbel rhythm, lead


sean malone masa rekoding dia pakai chapman stick dengan fretless bass. drop D tuning.
sein reinert, instruktor, pensyarah/pengarah di Miami Dade University USA, direktor untuk soundtrack macam filem, short movie.
paul masvidal ialah guru kepada Santiago Dorbles (Aghora)


Pulak...


..Dalam bidang fusion. Dia ngajar fusion.


Hahahaha

Lepas berpecah, Paul dengan Sean reinert meneruskan legasi cynic dengan menubuhkan band bernama Portal. Muzik, macam cynic, mengene-

ngenege
ngengengah
mengenengahkan konsep yang bernama shoegaze
Contoh?
Pernah dengar santana feautring michelle branch? 
Tajuk lagu?
Lupo la lagu eh?

Band Portal tu pakai vokalis pompuan. Arona Abrams soro (suara) mezzo-soprano.


Mana kau tau, semua ni Zil?
Fanatik, kahkahkah...

Dari segi...teknikaliti....sean malone ambik pHd. sekarang profesor di University Oregon, USA dalam bidang muzik teoriiii, dengan apo?

Apo??
Ontah....

Teori ar, teori...


Hahaha

Friday, April 1, 2011

Sepetang dengan Azil 2

king of those who know (based on persian poetry)
 cynic




kenapa menarik band ni? Apa yang diketengahkan?
Sebab muzik dia, tersendiri jawapan eh. Yang ada originaliti. Band pertama yang memperkenalkan genre extreme fusion; blend muzik metal dengan jazz fusion.


Jazz fusion tu apa?
Muzik jazz ah..sambil ketawa
Muzik jazz memang komplek. Muzik yang improvais dan kompleks.

contoh yang pop-pop, jazz?
sheila majid tu pop jazz, sebonar, eh..(ketawa)
pop jazz ni dikategorikan sebagai rhythm and blues (RnB). Jazz nak masuk ke mainstream, kena rebranding jadi RnB. Sebab jazz dalam arena mainstream adalah muzik keras (yang sukar diterima)
So cynic ada element Rnb, ada elemen jazz, fusion. Fusion ni, macam jazz yang progresif.


Progresif tu amender?
muzik yang mengene-
nge-ne-nge
menengah
mengenenenagahgah
hahaha

muzik mengenengahkan elemen yang tak berpaten. kata Azil sambil termenung jauh.
Aku mengambil nafas sekejap.

Dalam muzikal termnya, lebih kepada teknik. Tapi yang menariknya pada cynic, ada elemen soul, walaupun muziknya kompleks. Ada feel, emoition. Cuba baca lirik ni:


King Of Those Who Know

From the mountain top
He looks upon the crowds
Mindful among the mindless
Unbound

King of those who know
I’m sheltering the fears
The loneliness exposed
An ocean born of tears
For the world

The churchyard bells
Ring mine for just today
Save me from hope
That I’ll be saved

King of those who know
My thirst unquenchable
The rain could become gold
And share my box of bones
In the ground

We raise the vibratory level so high
That all untruth will fall
Of it’s own dead weight

King of those who know
I’ve taken off my clothes
The diamond crushed the stone
And gave the world a heart

Our karma’s all been burned
The molecules emerge
In a world beyond this world
We dare, speak the word

King of those who know
Into the pure abodes






apa yang menarik tentang klip ni?
ada muzik tersendiri. Takde band yang main muzik camni. Pada 95, diorang berpecah sebabkan masa tu dalam arena underground sendiri takleh terima muzik yang berkonsepkan macam ni.


So sekarang?
Sekarang diorang buat comeback reunion, bertepatan dengan peredaran muzik sekarang.


Kira sekarang orang boleh terima, lah?
Dari tahun 95 dio dah buek soro (suara) macam linkin park, slipknot.
Aku termenung menikmati lagu King of Those Who Know.
Tak paham aku.

Reunion berserta dengan bonus album baru, sejak 95. Bayangkan, Berapa lamo, dah berpocah. Dio buek reunion.


Umno pun buek reunion? Budak MRSM? Budak UIA? Alumni?
Apa yang hebatnya reunion diorang?
Dalam komuniti underground tertunggu-tunggu comeback diorang.

bersambung...

Sepetang dengan Azil 1


Petang tu Azil datang mencemar duli dengan menziarahi aku. Dia datang bukan dengan tangan kosong. Dia bawak sebungkus buah-buahan dan sekeping pendrive. Muka Azil tak ceria. Cam letih pun ada. Spek dia senget ke kiri. Aku suruh dia betulkan. Azil terus masuk ke rumah aku dengan senyap.


Azil ialah mentor kepada aku dalam halhal berkaitan blog. Walaupun dia duduk kat kampung Batu 3, di satu kawasan terpencil di Pedas, N Sembilan bersama maknya, dia tahu serba serbi pasal blog. Dan muzik keras. Ye. Muzik metal. Petang tu Azil akan bercerita pasal metal. Beliau mencucuk pendrivenya ke dalam laptop aku. Dia cuma meniup ajer nescafe o yang aku hidangkan. Panas lagi, katanya. Aku buat manis tu, khas untuk Azil. Dia suka memanis. Dan kopi habbatussaudak.

Perjalanan petang tu dimulakan dengan cynic. Azil tengah gila dengan band ni sekarang. Dulu masa aku mula kerja dulu, dia gila dengan Aghora. Lepas tu Sepultura balik. Lepas tu necrophagist. Sekarang, cynic. Mengetahui kegilaan muzikal Azil amatlah penting sebab ia mempengaruhi raut wajah Azil yang selalunya ceria dan never say no. Serta ia mempengaruhi gaya tulisan aku dalam blog akuskizo ni sebab dia sumber inspirasi aku. Hoi! Bila nak mula, ni?

Azil kelihatan sedang bercakap di talian dengan salah satu dari 7 awek yang diayatnya. Satu lagi kelebihan Azil ialah multi tasking. Dia boleh handle awek lawyer, dokter, pensyarah, operator kilang dan budak form four dengan serentak. Itu cuma yang selalu layan Azil jer tu. Tak citer lagi favorite list Azil, lagi. Tapi petang ni Azil taknak citer pasal list tu. Dia nak citer tentang metal. Yang fuckingnya ialah Azil sedang bercakap dengan aweknya tu.

"Kenapa tak makan lagi
Sambil tengok tv makanlah
Hehehe
Hmhmhmh
ok
Tak boleh!
Cakap orang!
Ok, bye!
Muahhh!

Hah?
Muuuuuuuuuaaaahhhhh!!!!
OK, Kumsalam"

Azil hangup henpon dia.


Kat mana kita tadi?


"Yang ni tepakso layan..." kata Azil sambil berseloroh
"Angin ey lain macam, kit" kata Azil dan bermuka series kembali.

Henponnya berbunyi kembali. Mesej pulak.


Bila nak mula, niii?

Sepetang dengan Azil



Azil aka Chris Cornell

Siri Sepetang dengan Azil telah ditulis dalam masa sejam. Tapi sebab perbincangan itu terlalu panjang, aku pecah-pecahkan dalam beberapa entry supaya aku boleh nampak macam harihari update didepan nuffnang.


enjoy!

Hahahaha.