Thursday, September 30, 2010

Ya Allah! Aku mengaku kalah! Kau Maha Pengampun, maka Ampunkanlah aku

I only think about it when necessary
Or when I'm stuck in my own stupidity
I like stupidity
..and pain..sometimes..
All because I'm afraid to face tomorrow
Ya Allah! 
Aku mengaku kalah!
Kau Maha Pengampun,
Ampunkanlah aku

Tuesday, September 28, 2010

Akuskizo: First time at it 2

(continued from here)

"Then why are you stopping him from advising me to do bad things?" I seemed to follow his story even though this whole thing is a bit out of place.

"This never happened before, you see. Me and him are made from opposing elements. When he's white, I'm black. When he's black, I'm white. So when he's bad, even though he was meant for good..."

"You become the opposite. I get it" The white one was already sitting. He was looking for something.

"Can I get an ashtray around here? You want me to burn your carpet?" I took an empty Coke bottle under my table and handed it to him. He stashed the butt, took the pack and lighted another one.

"Heavy smoker, huh? This is very weird, you know. Are there any other things that I need to know? On top of this?" Both of them just smoked their cigarette.

Skizo tak tengok ART ni?
"Not that we we know of. Anyway, you shouldn't feel bad about that girl leaving you. She's not worth the pain" said the black one.

"Yeah, well. HE'S not worth the pain, I tell you that. Look at him! He nearly commit a suicide for that girl. What a wuss!" commented the white one. I wanted to punch his face right there but the black one stopped me.

"I hate to admit it, but he got a point there, mann. It's time you go on with your life. I mean, what's the point of continuing with a girl who's not truly into you?" said the black one. I sat on a stool beside my bed.

"Besides, you got your friends" The black one was trying to comfort me.

"Friends? Huh! They don't care about you. The only thing that's on their minds is their little dick! Who the fuck wanna care bout you?" Now the white was starting to get on my nerve. I gazed at the bottle again.

"Just drink that shit and lets get it over with!" Then there was silence. The black one didn't respond. Maybe what ever coming from the white one was the truth. And it's horrible.

"Even your family don't givva shit about you! Come on mann! Life hasn't treat you good so what's the point of living?" The white one passed me the bottle. The black one gave a deep gaze outside the window. Even HE couldn't handle the truth about me. I took the bottle.

"Just remember man" said the black one slowly. "This ain't no joke, man. If you take a sip off that shit, man you're gonna regret it. I admit that life has not treated you good, but since when living is about taking? If you want something, work for it and if it doesn't work, that's not the end of everything. Just take those bad shits as smoething you will laugh about when you're old. Life is not what you assumed with this.." the black one pointed his finger on my forehead.

"..It's something that you feel with this.." then he points to my chest where heart supposed to be. Man, this guy is good.

"Aww..I'm crying here! You guys are fucking soft. Look at you! You believe that shit? Come on man, drink it!" The white one tried to shove the bottle back to me. The black one stopped him. I released the bottle. They fought over the bottle. I lighted a cigarette. This is a very tough situation for me. But those guys did make out some points. Suddenly the bottle fell. It crashed and the solution spilled all over the carpet. Strange odor starting to fill my room.

"Shit! There goes your chance to Yahoos. But then again, there's always pesticide. Fuck you, asshole! You devils are fucking jerk! Always up to my shit. Fuck it! I'm outta here!" The white one gave the black one the finger and faded. The black one tried to pick up the shattered pieces of the bottle.

"Thanks man, I couldn't have done it without you" I patted the black one's back. He gave out a warm purr.

"No man. You had done it yourself. Anyway, can I get a cig before I go? It's hard to get one back there in the headquarter" replied him.

"Sure-sure. there any chance I will be seeing you guys again?" he looked deep into my eyes. Then he smiled.

"Sure. I'm afraid you will" then the black one faded. Sigh. That was the first time I realized that I suffer a major case of Schizophrenia. Hahahaha. Shitttt.

Monday, September 27, 2010

Akuskizo: How it all started

The whole flow smacked me right on my forehead. How could she leave me just like this? She's the one who started everything. She's the one who gave me the thought of being loved again. Now she juts packed her things and walked out of my life just like that. Life indeed is a bitch.

As I sit stoned in my cubicle, my mind wandered endlessly to that uncompromising region of memories. The smoke ain't doing me no good for I still saw her at every corner of my room. I took a puff from the damn smoke. Then my eyes focused on a bottle of Formalin I stole from my school's lab when I was 11. I never understood why my mind instructed me to take that solution. But right then, I knew. I held the bottle in my hand. I loosen the cap. The stinging smell started to fill the empty space left by my cigarette smoke.

"Take a sip, mannn". I jolted. Who the heck was that?

"Who said that?" I posted a question even though I knew I was alone in the room. There was silence. It seemed to me that my mind was playing games with me.

"Aww, come onn. You're just a big failure. If you're not such a butthead, why the hell would she left you?" came the reply. Suddenly, a figure materialized in front of me. Wait a minute! That guy looked just like me! He's smoking and wearing a white shirt and white Bermuda shorts. His shirt was written 'Heaven can kiss my S'. There's a shining oracle on his head like the one you'd see in cartoons when a character died. He took a whiff from his cig.

"Who the heck are you?" I asekd him. Am I dead yet? I put down the bottle and tightened the cap back.

"I'm you friend, mannn". He came closer to me. He put his right hand on my shoulder and then took the bottle from me. He loosened the cap and took a couple of gulps. Then he closed his eyes.

"1989. Good year. This is good shit, man. Where you got this shit from?". Then he took a step back and walked around my room like he was drunk. He stopped when he was in front of me.

"Wanna try?" he held his hand ilke he was passing the bottle to me. I was still stunned by his presence so I tried to grab the bottle.

"Get that thing offa him!" came another voice shouting in. Another person who looked like me materialized. He was wearing a black shirt along with a black 501 jeans. He got a spike bangle on his left wrist, just like I do! And he got little horns on his forehead. Now what the heck is going on around here?

"Awww, shit. Big bro is here again. Why don't you mind your fucking business, huh?" said the white one.

"Why don't I shove this bottle up your ass?" replied the black one. I noticed the black one's eyes were dark and mysterious. His voice was a bit growlish. Now those 2 strangers were fighting over the bottle of Formalin.

"Who ARE you guys?" Both of them stopped fighting. The black one who was on top, stood up. The white one toook another sip off the solution and a puff from his cigarette. He lied on his back. Drunk by the Formalin.

"Sorry for barging in like this. This is a very confusing matter so I'm going to make it simple. I am the projection of your darker side. That asshole over there is the projection of your good side..." the black one's sentence was cut by the white one.

"Asshole? You call me an asshole? Let me tell you something mister. I ain't.." Thud! the black one kicked the white one and fainted him. Or maybe the white one was too drunk by the Formalin.

"I'm sorry. Anyway, we're a part of you" continued the black one.
"We'ce been together since you were born. Now, our identity supposed to be a secret. I'm supposed to give you whispers to do bad things while that asshole over there supposed to stop me. But lately he became more and more moody and next thing I know, I have to stop him from making you do BAD things. Anyway, can I have a butt?" I took the pack on my desk and handed it to him.

"Surya?" I asked him. He nodded. He lighted the cigarette and sat on the edge of my table.

(to be continued...hahaha)

Saturday, September 25, 2010

Peguam Yang Skizo2

Lama selepas aku grad dan setelah aku memulakan karierku sebagai peguam, aku dah lupa pasal mamat tu. Aku bekerja dengan seorang peguam otai dan banyak benda yang baik dan baek yang aku pelajari darinya. Aku juga semakin mahir dengan undang-undang dan siasatan jenayah. Aku dah ada kawan dari kalangan peguam, hakim dan polis. Aku juga punyai kenalan dari kalangan penyiasat persendirian dan juga gengster. Aku taktau apa yang aku ada. Semuanya OK jer. Sehinggalah ada satu kali tu, aku terserempak mamat yang pernah memalukan aku dengan menekel awek aku dalam cerita sebelum ni sedang jalan-jalan dengan ex aku tu di sebuah shopping complex. Aku sembunyikan diri. Dan perasaanku semasa dibuli oleh beliau dulu flashback semula di kepalaku. Kronologi peristiwa aku dimalukan pada hari tersebut telah rewind semula dan aku diselubungi oleh satu perasaan yang pelik. Aku cuba memahami apa yang berlaku padaku. Aku cuma mendiamkan perasaan tersebut, namun kepala hotak aku mula memainkan semula fantasi-fantasi ganas yang pernah jadi escapism kepada aku dulu.

Pada mulanya, fantasai-fantasi 'ganas' aku tu hanya datang semasa aku tertekan. Dalam kes aku, aku akan terfantasi apabila aku terserempak dengan mamat yang cuba tekel awek aku sebelum ni. Jantung aku akan berdebar-debar dan aku tak boleh fikir benda lain selain dari membayangkan camana aku nak 'ajar' mamat tu. Adakalanya aku bayangkan aku menolak mamat tu sebagaimana dia telah menolak aku dulu. Adakalanya aku akan bayangkan aku sepak terajang mamat tu hingga dia koma. Dan setiap kali aku terfantasi, aturan jalan cerita dalam fantasi aku tu menjadi semakin teliti dan terancang. Dan semakin lama, semakin ganas dan kejam fantasi aku tu. Sehinggalah pada satu hari...
Yang aku ingat, aku sedang memandu seorang diri satu malam nak cari sesuatu untuk dimakan. Aku berenti kat Steven corner. Aku baru nak keluar dari kereta setelah memparkingkannya bila aku ternampak mamat tu baru habis minum dengan kawan-kawannya agaknya dan baru nak masuk kereta dia. Aku tak jadi nak keluar. Aku duduk dan ushar mamat tu dari dalam kereta. Mamat tu stat kereta dia dan beredar. Tah kenapa, aku tak jadi nak makan lalu mem follow mamat tu. Follow punya follow, akhirnya sampailah ke satu kawasan perumahan. Mamat tu berenti dan masuk ke dalam sebuah rumah. Mungkin dia tinggal di sini, bisik hatiku.

Sekarang aku dah tahu kat mana dia tinggal. Otakku mula merancang sesuatu...

(sambung balik)

Friday, September 24, 2010

Peguam Yang Skizo

Pada awalnya, aku hanya sukakan kemasyhuran. Aku suka dipandang tinggi. Ini memang sifat aku sejak dari kecik. Dan demi mencapai kesukaan ku itu, aku telah berazam untuk menjadi seorang hakim. Bila aku seorang hakim, tiada siapa boleh persoalkan kedudukanku. Perjalananku ke arah impianku dimulakan dengan berusaha untuk menjadi seorang peguam. Melalui ilmu kepeguaman itu, aku akan mendaki tangga sehingga tercapai cita-citaku. Aku tak tau kenapa masyhur dan berkedudukan tinggi itu menarik padaku. Mungkin kerana aku ada inferiority complex kerana kulitku yang hitam. Mungkin kerana aku mahu ibubapaku berbangga denganku. Tapi yang pasti, bila aku sudah masyhur dan punyai kuasa, aku boleh jalan mendabik dada.

Semuanya berjalan dengan lancar sehinggalah aku berjaya menamatkan pengajianku dalam bidang undang-undang. Tapi, semasa di universiti, aku telah terlibat dalam satu pergaduhan. Aku bergaduh dengan seorang mamat yang cuba menekel awek aku. Aku tak dapat buat apa-apa ketika mamat tu menarik tangan awekku dan mengayatnya. Aku tak dapat buat apa masa mamat tu tolak aku sehingga aku terjatuh. Awek aku pun sama-sama gelakkan aku sebab lurus sangat. Aku bengang. Aku marah. Tapi aku tak dapat melawan mereka. Aku lemah. Lagipun, ada rami saksi di sini.

Walaupun aku bukanlah series sangat dengan awek tu, tapi apa yang mamat tu buat padaku telah membuatkanku rasa teramat marah. Namun, aku tak dapat nak luahkan perasaan itu kerana tiada siapa di sampingku. Takkan aku nak cerita aku kena buli pada kengkawan atau makbapak? Maka aku telah melayan fantasi-fantasi apa yang aku nak buat kalau dapat belasah mamat tadi tu, hingga tertidur.


Monday, September 20, 2010

300 ribu rakyat Malaysia adalah skizofrenik?

Hari Sabtu aku buat post yang kat bawah. Semalam dalam RTM3 bagitau satu berita yang 300ribu orang Malaysia adalah skizo. Aku tak pedulik samada nombor itu tepat atau extravaganza, atau info ini benar atau fantasi. Sebab dalam isu skizofrenia, TAKDE UJIAN KHAS yang boleh menentukan sama ada seseorang itu POSITIF skizo atau tidak. Tak macam pregnancy test atau urine test. Pada aku, SEMUA ORANG mempunyai potensi untuk SKIZO. Dan apabila 'password' itu telah disebut di depan seseorang, orang itu akan SKIZO, umpama keluarnya peluru dari pistol, setelah picu ditarik. Tak caya? Sila teruskan membaca...

Satu hari member kau tengah marah giler dengan kau. Adalah something yang kau dah buat. Dan keadaan menunjukkan bahawa kau kena beralah dalam hal ini demi menjaga survival masa depan kau. Pertembungan memang tak dapat dielakkan sebab korang tinggal serumah lalu kau dan member kau sedang berada dalam satu konfrontasi. Dalam hal ini, kau yang bersalah dan tahu bahawa kau kena mengalah, pada mulanya rilek jer dengan teguran member kau tu. Tapi member kau yang tak puas hati dengan sekadar 'aku mintak maaf' sebab dia pun manusia biasa, seolah-olah cuba menaikkan darah kau dengan 'ayat-ayat panas'nya. Dan bila irama ayat-ayat member kau tu berubah hawa, otak separa sedar kau mengaktifkan mekanisme pertahanan. Otak lojik kau masih mengawal lagi keadaan emosi kau sebab kau tau, plan kau ialah melepasi situasi ini, dan memujuk member kau kembali bila dia dah cool down, supaya survival kau terjamin (obejktif kau). Tapi tibatiba mamat tu main makbapak pulak. Masa ni, otak lojik kau pun jadi sewel sebab isu makbapak adalah isu yang kau label sebagai taboo dalam kepala hotak kau. Kau tetap cuba mengontrol aliran darah kau dengan memberi warning kepada member kau agar jangan libatkan makbapak. Tapi dia makin khayal pulak memburukkan makbapak kau sebab melahirkan kau. Ada kemungkinannya kau akan terSKIZO jika member kau itu terus mencurahkan api ke petrol.

Atau kau tengah layan radio dalam keta semasa kau dalam satu kesesakan lalulintas masa kau nak pergi kerja. Dan kau tengah beratur menunggu giliran kau untuk melepasi lampu trafik kat depan tu yang 'merahnya 3jam, hijaunya 4saat'. Otak lojik kau masih dapat mengawal keadaan walaupun dah duatiga kali terlepas lampu hijau sebab makcikpakcik kat depan tu lambat masuk gear satu. Dan walaupun kau dah melepasi lampu tersebut, kau tetap tersekat 200meter di depan sebab makcikpakcik tadi bawak slow. Kau nak potong tapi tak muat sebab makcikpakcik tadi bawak keta tetengah. Kau tension. Kau usha jam, tinggal lagi 5 minit. Kang nak cari tempat paking lagi, nak naik berebut lif lagi, nak masuk ke dalam meeting yang dah mula tu, lagi...Kau mengushar keta depan dan kelihatan makcikpakcik tengah bergurau senda bertepuk tampar dalam kereta. Kau bengang dan membagi signal dan memotong double line sebab bengang sangat. 200 meter kat depan, kau kena tahan kat polis trafik sebab memotong di double line. Dan masa kau kena tahan, keta makcikpakcik tadi lalu perlahan-lahan kat tepi kau sambil makcikpakcik berkata "Biar Lambat, Asal Selamatt, nakkk" pada kau. Polis pulak dok lawak-lawak dengan kopral dia dan tak tulis-tulis lagi surat saman. Nak saman-saman je lah cepat. Aku dah lambat ni. Dan bila kau tegur polis tu supaya cepat, dia boleh sound pulak kau lagi pasal panduan keselamatan jalan rayalah, cara hidup Islamlah, separuh iman dah hilanglah, etc. Kau ushar jam kau dan kat jarum jam itu terbayang muka kau kena bambu dek bos kau sebab lambat kali ketiga...

Atau keadaan dimana seorang gadis yang ditinggalkan keseorangan setelah dirogol atau dimengandungkan oleh kekasih dunia akhiratnya. Dahlah nak menghadapi perubahan emosi dan nak cover perut yang makin membusung, mereka sentiasa diganggu oleh desakan skizofrenia. Pada yang dirogol, tak cerita lagi trauma yang dihadapi, atau yang bakal dihadapi dalam kehidupan sexnya selepas ini. Pada yang ditinggalkan pula, peringkat awal kehamilan dipenuhi dengan bisikan untuk menggugurkan kandungan. Dan kalau mereka lepas, pada selepas kelahiran, dalam keadaan emosi dan fizikal yang tak stabil tu, diganggu pula oleh bisikan untuk melenyapkan bukti. Kepada yang melepasi ujian ini pula, mereka kena menghadapi kepayahan membesarkan anak tersebut berseorangan. Ibu tunggal dapatgak bantuan setiap Ramadhan. Tapi sekarang ni makin ramai yang kantoi di ujian pertama dan kedua (gugur dan lenyapkan bukti). Dan akibat dari ini, mereka sebenarnya telah memasuki zon skizofrenia kerana mereka sentiasa berada dalam rasa bersalah.

Ni tak termasuk jenis manusia pendendam yang tak reti-reti nak memaafkan walau dah berkali-kali Hari Raya. Manusia pendendam atau sesiapa saja yang menyimpan dendam, hanyalah menunggu masa untuk membiarkan SKIZO dalam dirinya keluar. Mereka ini memang dah ditukar program dalam kepalahotaknya untuk memandang musuhnya tadi dengan pandangan negatif saja. Jenis yang macamni paling ramai sebab mereka terikut-ikut dengan emosi dendam mereka ketika membuat keputusan, walaupun keputusan itu menyusahkan diri mereka sendiri. Contohnya seorang janda yang melarang anak-anak di bawah jagaannya rapat dengan bapak mereka. Atau mangsa politik yang menjual bangsanya demi menebus maruahnya. Jenis ni memang bilabila boleh SKIZO.

Bahkan orang yang menganggap dirinya normal pun adakalanya boleh hilang kawalan, murung, mengamuk atau apa saja, lebih-lebih lagi dalam keadaan dimana manusia berlumba-lumba dalam satu perlumbaan tak formal dalam dunia globalisasi. Manusia mesti sentiasa peka dengan persekitarannya, atau dia akan ketinggalan dan ditipu. Bahkan perlumbaan untuk sentiasa di depan itu, perlu digerakkan setiap hari di era globalisasi ini. Setiap saat kena up to date dengan keadaan semasa. Kerana zaman sekarang, sehari kita tak bukak akaun FB, beribu message yang tak berbaca. Dah takde masa nak rilek sekejap dan ambik nafas. Kena minum sambil berjalan, dan kecing masa mesyuarat. Keluar bersosial dengan family sampai pukul 3 pagi dan pukul 8 kena hantar report kat bos dan satu hapah pun tak buat lagi.

Kalau begitu, semua orang ada skizofrenia. Semua orang ada potensi untuk menggila. Soalnya, macamana nak cam orang yang ada skizofrenia? Ia boleh jadi kawan, teman, suami atau ANAK kita sendiri. Bilabila masa ada orang boleh parang kita dari belakang. Dan yang lebih menakutkan ialah: semua orang berpotensi untuk menjadi PEMBUNUH. Hahaha.

Saturday, September 18, 2010

Schizophrenia dan aku

Satu masa dulu, masa aku jual zine dengan nama Schizophrenic kat satu gig tu, aku diketawakan sebab nama zine aku susah nak sebut atau dieja. Tu yang aku pendekkan jadi AKUSKIZO jer tu kat blog ni. Schizophrenia ialah sejenis penyakit mental. Sapa yang taktau. Kalau dalam issue#1 15 tahun dulu aku kata model skizo Malaysia ialah Mona Fendi, aku nak update blog aku dengan menukar nama itu dengan nama Rashidi. Simbolik sungguh. Beliau ialah mamat dari Gemas yang telah membunuh 4 orang ahli keluarganya pada satu malam atas arahan 'suara ghaib'. Dia ngaku laktu. Last time Mona Fandi ikut suara ghaib, dia mati.Tapi Rashidi lepas. Siap senyum lagi. Memang klasik. John Wayne Gacy pun kalah...
Mana Fendi?
Kau boleh selidik apa sebenarnya schizophrenic ni, tapi kat sini, aku nak bagitau kau orang schizophrenic dari segi Malaysia.

Schizophrenia ialah nama keadaan mental di mana alter ego kita mengambil alih badan kita. Alter ego itu lahir disebabkan oleh trauma, paranoia atau memang orang tu gila. Orang yang disahkan menghidap penyakit ni digelar secara pendek sebagai schizophrenic. Mereka tak dipanggil gila sebab mereka OK pada kebanyakan masa. Tambahan pula, golongan schizophrenic biasanya terdiri dari jenis yang baik dan berguna kepada masyarakat. Dan mereka punyai bakat kepemimpinan. Dan mereka hanya akan menggila bila dalam keadaan yang tertentu saja. Ada yang berada dalam keadaan schizo untuk sementara waktu. Ada yang berkala. Ada juga yang dah sampai tahap dah tak tahu apa yang real dengan yang halusinasi. Tapi kebanyakannya akan terskizo bila terdesak. Desakan yang paling popular di Malaysia kebelakangan ini ialah masalah kewangan, keagamaan dan sex. Maka pada masa tekanan itu memuncak, si pesakit akan berhalusinasi dengan mendengar atau melihat sesuatu yang tiada, atau terus berubah menjadi personaliti yang berbeza. Semua ini dari sudut psikologinya hanyalah sekadar reaksi refleks mekanisme pertahanan emosi si pesakit terhadap stimuli yang diberi.
Hero Skizo Terbaru: Rashidi

Kita kembali ke realiti. Dari pandangan skeptik, schizoprenic adalah golongan pemalas. Mereka dilihat sebagai golongan manusia yang tak tahu berkomunikasi dengan manusia lain, lantas melarikan diri ke dalam dunia mereka sendiri sebab nak elakkan emosi mereka atau orang yang mereka hubungi itu disakiti. Skeptik memandang schizophrenic tak lebih dari seorang penipu yang berlakon di dalam sebuah 'teater kebetulan' yang menakjubkan. Sebuah terma klinikal yang diwujudkan satu ketika dulu kerana nak melepaskan seseorang dari hukuman bunuh. Orang skizo dikatakan telah dikuasai oleh angan-angan mereka sendiri dan tidak dapat mengawal diri mereka dalam angan-angan tersebut, lantas secara tidak sengaja melakukan kesalahan jenayah. Seperti dadah atau mencuri, kegiatan kali pertama itu cemerlang dan terngiang-ngiang di kepala. Selepas yang pertama, kesedaran keagamaan atau lojik kemanusiaan akan mengambil alih dan mereka dorman untuk seketika. Sehinggalah timbul keinginan mahu melakukannya kembali. Dan setelah kali kedua dan ketiga juga cemerlang, kehidupan kedua ini semakin mengambil sebahagian besar dari masa dalam kehidupan seseorang. Lama-kelamaan, ia menjadi habit dan merubah perwatakan seseorang. Oleh kerana habit itu adalah sesuatu yang dirahsiakan selama ini dan ia diikuti memang atas sebab nafsu (ketagihan), seseorang akan cuba mencari hujah untuk menghalalkan perbuatan yang telah mereka lakukan atas alasan emosi seperti kesepian, tekanan, ketakutan atau trauma. Dan alasan sebegini memang popular di kalangan peguam bela. Doktor-doktor pun dah ramai yang nampak potensi akan kepakaran dalam bidang ini di Malaysia. Dah ramai yang menjadi PAKAR SKIZO atau SKIZO itu sendiri.
Hero Skizo pertama
Tambahan dengan tekanan gaya hidup dan desakan kewangan, semakin ramai orang yang berada dalam keadaan terdesak di Malaysia. Kadar jenayah dikatakan semakin menurun, tapi keganasan jenayah yang kadang-kadang berlaku tu semakin merunsingkan. Nilai nyawa dan jasad manusia hanyalah sekadar statistik. Siapa yang lemah dan tercedera, dibunuh dan ditanam. Hanya yang berdaya saing dan membantu dalam mencapai matlamat saja dibiarkan hidup sehingga kerjanya selesai. Bila dah selesai, kita selesaikan dia agar share dia pun kita dapat.

Kenapa kita menimbulkan isu ini sekarang? Aku malas nak cerita habis dalam artikel kalini. Cukuplah aku katakan: Ia telah disiratkan di perenggan pertama dengan code name: Rashidi.

Simbolik terlepasnya Rashidi dari hukuman bunuh ialah simbolik LAKUnya alasan schizophrenia dalam sistem kehakiman Malaysia, sebagai tiket untuk melepaskan diri dari hukuman setelah membunuh. Betapa hakim dan juri dah terpengaruh dengan movie dan cara pemikiran barat. Jika orang boleh membunuh dan lepas sebab skizo, maka orang patut boleh membunuh sebab mengantuk, lapar, jeles, perkauman atau apa saja yang menampakkan kenaikan tahap degupan jantung dan tekanan darah.

Simboliknya kisah hakim menolak pengakuan Rashidi membunuh semasa kali pertama Rashidi naik ke kandang adalah simbolik mudahnya skrip di mahkamah nantik. Watak mudah ialah watak menyesal. Kononnya tadi kita dah jadi HULK, maka kita hilang kawalan ke atas diri kita. Kita baik sebenarnya. Kalau nak hukum, hukumlah mamat yang satu lagi yang kat dalam ni yang tengah ketawa ni. Bila hakim dengar kita cakap macam ni dalam kandang, makin senanglah laluan kita sebab kita tak fit untuk dibicara. Kita lepak jer tengok drama dan luahan rasa pihak mangsa. Maka para peguam bela dah ada satu kajian kes yang boleh diguna sebagai rujukan untuk meningkatkan kebarangkalian untuk memenangi kes kat Malaysia. Kita kena ambik tahu nama hakim, peguam bela dan pendakwaraya yang terlibat dalam perbicaraan ini, manalah tau kotkot berguna nantik...

Simbolik penerimaan schizophrenia sebagai alasan membunuh ialah simbolik penerimaan fenomena halusinasi yang sebelum ini diragui kewujudannya. Ini bermakna orang PERCAYA bahawa Rashidi BETULBETUL NAMPAK tulisan atau DENGAR SUARA yang mengarahkan dia membunuh keluarganya. Zaman sekarang, seorang anak Malaysia hanya perlukan motif RM20 untuk membunuh sesiapa saja bahkan ibubapanya. Takyah nak susahsusah special effect macam dalam kes Rashidi. Maka lepas ni tak hairanlah jika seorang pemandu lori ternampak tulisan di awan yang mengarahkannya melanggar lampu merah dan memandu dalam keadaan mabuk semasa di jalan raya.

Simbolik terselamatnya Rashidi dari hukuman MEMBUNUH KELUARGAnya ialah simbolik penerimaan sistem kehakiman negara terhadap tahap keganasan dalam jenayah pesakit mental di Malaysia. Bunuh ialah jenayah paling berat dan membunuh ahli keluarga dan orang tua itu tahap terkutuk.

Simbolik NAMA RASHIDI pun memberi code kepada semua kawan-kawan di luar sana: Inilah JALAN nya.

Jadi mesejnya di sini ialah kepada semua rakyat Malaysia: Awas! Schizophrenia sudah sampai di Malaysia.

Saturday, September 11, 2010

Mari Mogok Lapar!!

Hari ini Hari Raya Kedua dan aku nak teruskan mogok lapar aku...

Thursday, September 9, 2010

Mogok Lapar (Sekali Lagi)

Walaupun harini hari last puasa, aku nak teruskan jugak mogok lapar aku ni...

Monday, September 6, 2010

Mogok Lapar

...dan setiap kali aku lapar dan mahu menjamah makananku, aku akan teringatkan saudara-maraku di Pakistan yang sedang kelaparan, saudar-maraku di Afghanistan, Iraq, dan serata dunia. Aku teringatkan anak-anak dan isteri-isetri yang taat menunggu kepulangan ayah atau suami sebelum nak makan sama-sama malam ni...Aku tak lalu nak makan. Ahhh...Biarlah aku teruskan mogok lapar aku ni...

Sekali lagi, lagu Hunger Strike berkumandang...

Friday, September 3, 2010

Feedback sempena adanya tab 'STAT' kat dalam dashboard.

Aku masih baru dalam dunia berblogging ni. Dulu aku tak tau apa bestnya berblogging. Tapi setelah melihat orang mem follow blog ini, yang memberi komen dan yang datang membuat iklan di chatbox, aku mula seronok. Dapatlak permainan dalam memanipulasikan graf ni memang kegemaranku, aku menjadi semakin ketagih. Dulu aku kena susah-susah pasang gadget untuk memantau tabiat pengunjung ke blog ini, tapi sejak semalam, aku baru perasan yang feature ini sudah sedia ada kat dashboard blogger. Aku taktaulah kat wordpress atau platform blogging yang lain ada camana, tapi feature 'stat' kat dalam dashboard itu memang berguna. Dengannya, aku dapat lebih memahami tabiat pembaca yang disayangi. Untuk penerangan ringkas tentangnya, aku linkkan ajer korang kepada info tersebut. Semoga mamat tu menge link aku di blognya. Aku juga ada beberapa saranan lain untuk lebih memudahkan aku. Semoga kita semua semakin memahami antara satu sama lain.

Bila dah ada feature ni, takyah nak pakai 3rd party punya gadget

1) Kalau boleh, ditunjukkan juga info IP address yang menge post setiap entry untuk blog kita tu. Ini kerana, kadangkala aku update blog aku ni dari CC. Jadi, senari unik visitor tu dah bercampur sekali dengan jumlah visit yang aku sendiri buat. Kalau dmenurut statistik untuk blog aku, 20% dari jumlah pageload untuk blog aku tu datangnya dari aku sendiri masa aku update dan promo entry-entry berkaitan di forum-forum. Aku lebih suka kalau jumlah unik visitor itu tak termasuk aku sekali. Aku harap, tab 'post' dalam 'stat' tu ada memaparkan IP address masa post itu dibuat. Dari situ aku boleh labelkan IP yang start dari 60.48.X.X.X itu adalah dari CC kat Seremban Jaya atau 201.3x.x.x itu adalah dari CC kat Ampangan. Dengan cara ini, aku boleh filter jumlah unik visitor untuk tunjukkan purely orang lain. Barulah data aku lebih solid.

2) Kalau boleh, ada graf yang menunjukkan jumlah pengunjung untuk setiap 30 min dalam sehari untuk setiap hari dalam seminggu, dan untuk setiap bulan dalam setahun. Ini untuk lebih memahami masa para pengunjung yang datang ke blog aku, supaya aku boleh pastikan aku dah update blog ni sebelum the next time returning visitor aku tu datang nak lepak-lepak, mengharapkan cerita baru. Cara ini akan membolehkan kita semua mengoptimakan penggunaan masa masing-masing di alam saiber.

3) Nak lagi gempak, aku boleh terus ping orang-orang yang sedang online dengan blog aku. Aku klik kat IP address orang yang sedang online dan chat direct dengan diorang.

Tu jelah kot. Semoga entry ini dibaca oleh mereka yang berkenaan

Mari Mogok!

Ramadhan dah nak habis. Satu benda yang aku perasan dalam ramadhan kali ni ialah betapa susahnya nak pikir nak makan apa masa berbuka. Bukannya aku takde selera. Bukannya aku tak poser. Cuma tiap kali memandang makanan yang berlambak-lambak kat bazar ramadhan ni, aku teringat akan mak aku: dah makan ke dia? Sihat ke dia? Pastu terkenangkan nasib sedara mara aku di luar sana yang struggle dengan peperangan, bencana alam. Tak kurang juga dengan sedara mara aku dalam Malaysia sendiri yang miskin dan hina cam aku gak, yang kita semua bertungkus lumus nak dapatkan seringgit dua buat nak beli bekalan buka puasa ni, tapi tak sampai hati nak gunakan sebab kat depan pintu masuk bazar tadi ada deretan orang mintak sedekah. Dari yang bermain keyboard dan karaoke di tengah bulan Ramadhan, hingglah kepada yang tak buat apa-apa selain duduk di atas sejadah dan berzikir sambil menunggu sapa-sapa akan melempar balance beli Sata tadi kepada mereka.

Aku lapar, tapi aku dah hilang selera. Dan ini mengingatkan aku kepada lagu Temple of the Dogs (Hunger Strike)yang menaikkan kumpulan Pearl Jam dan Chris Cornell dulu. Aku rasa aku dah buat entry untuk lagu ni tapi takpelah sekali lagi rewind...

Wednesday, September 1, 2010

Follow the Leader

Keta Raya aku tahun ni. Belilah buatan Malaysia!


"kapris ke, kaprais?"  tanya Azil blank-blank.
"Kapris" jawabku pendek.
"Dia asal dari perkataan french ke spanish 'capri'" jawabku selamber. Menggunakan shock untuk divertkan perhatian target aku di depan ni. Dia yang kacau aku.

Betul ke idak jawapan aku, tak penting. Yang penting sekarang, time ni, aku yang atas. Barulah aku boleh bawak topik perbincangan ke arah topik aku. INdoktrinasi. Aku ketawa dalam hati. Kemudian semuanya senyap. Kami melayan video 'Aghora Left Brain Jam Session". Cuba usha mamat drummer tu. Aku suka layan video ni sebelum nak ke gig jual zine Schizophrenic aku, ni. Kasi up, sikit. Kasi mood. Baru ada semangat nak nipu korang sumer beli zine aku.
Kalau nak beli, silalah ke KODAI SOPAN TEERMINAL 1 SHOPPING CENTER SEREMBAN. Copy zine ni ada di sana but as you can expect, cumalah zine fotostat low quality yang humble, yang mampu dibeli oleh budak-budak sekolah. Hahahaha. Hahahahahaha. Hahahahahahahahaaaaa....

Raya datang lagi

Tak puas hati mai laaa!!
Seperti kebiasaan musim menyambut Syawal, orang Seremban akan gabra-gabra syahdu dalam menghadapi hari-hari sebelum sampainya 1 Syawal. Ini dapat dikesan dengan jelas dengan melihat kadar halaju dan tahap kelipan lampu brek kenderaan di jalan raya. Masing-masing nak cepat entah ke mana. Bila pagi-pagi, semua takbley sabar. Main potong que. Suka-suka himpit. Tak kira lagi pakcik makcik abang Pekida yang masuk keluar simpang tanpa signal. Bagaikan kita ni boleh membaca pikiran diorang. Atau cikkak-cikkak berkereta besar. Tangmentang lah keta aku kecik. Takpe, bersabar...

Kalau nak buat camni, pastikan anda tak mencarut

Bila petang pulak, lagi cibai. Yang bawak laju pagi tadi masih lagi dok mengelintin sibuk highbeam-higbeam. Tapi yang paling mangkuk adalah golongan bawak slow tengah-tengah jalan, layan syahdu lagu raya dalam radio. Atau suami-suami yang sengaja bawak perlahan nak timing masa arrival kat depan porch rumah tu, ngam-ngam waktu berbuka, jadi takyah nak tolong bini yang tak rehat dari pagi tu menyediakan makanan berbuka. Pergi singgah bazar Ramadhan, bukan main rajin.

Kat bazar Ramadhan satu hal lagi, orang berpusu-pusu macam nak beli sesuatu, tapi sama macam kita jugak, tawaf dua-tiga kali baru dapat buat keputusan nak beli apa buat berbuka. Itupun setelah terdesak dengan masa yang semakin suntuk, atau bekalan makanan yang semakin nak habis. Takkan nak beli yang leftovers ajer? Dah tu pulak, orang yang datang macam tak nampak orang lain. Semua main ikut kepala semasing, jalan perlahan nak mampus. Nak kata nak beli, berentilah ketepi hendaknya, ni dok berdiri tengah-tengah crowd ni buat apa? Bila kita ekskiusmi, usha kita macam kita ni terusik tetek atau kote dia ke apa.

Bila dah sampai rumah, muka toya macamlah baru balik dari kerja memasang awning 33' x 40' di tengah panas terik dengan hanya dibantu oleh budak hingusan yang suka termenung dan tertidur. Nak tolong bukakkan plastik juadah berbuka tadi pun malas. Terus mandi dan siap-siap nak mentekedarah jer. Duduk depan TV, main-main remote layan iklan Raya. Bila dah makan, main chow ajer. Konon nak cepat gi surau, nak tolong ikomat. Pinggan mangkuk cawan dan piring, sumer subcon ke anak bini. On the way jumpa sedara pulak. Elok-elok nak pergi teraweh, boleh terlajak sampai ke ngeteh.

Tanya mami; nak samosa ayam ke daging?
Sampailah saat ke hari nak Raya. Bukannya makin insaf atau sebagainya. Tapi semakin umpama artis bergaya. Janggut dah trim, rambut dah kaler. Baju dah gosok, dah asing, dari stokin sampailah ke spender. Malam nantik, kena cari kueh Raya. Dan beli jeans, sehelai dua. Ramadhan yang pergi tak dipedulikan lagi. Kerana Aidilfitri sudah kembali...