Friday, January 21, 2011

Masanya dah tiba...

Wahai Kau!


Guy Fawkes has spoken
All around the world they have risen

Walls have fallen
What will you do?
Don't worry...There's one for everybody
Come!

henfon junkie

aku cukup menyirap betul dengan henfon junkie. Diorang ni dah macam takde keje lain. Dok berkletapkletip jer kat belakang aku menjawab sms atau membalas twit.

Kengkadang tu dahlah susah payah haku mengangkut diorang dari rumah diorang memalam nak keluar minum, sampai kat warung, semasing diam dok mengadap henfon. Lubang hidung semasing bercahaya jer dari pancaran LCD.
Nak tarik perhatian pun aku kena twit atau update FB barulah nak simpan gadget semasing dan meneguk air teh yang dah sejuk. Naik malas aku ngalau lalat.


Ada kengkadang tu bila dalam Putra misalnya, golongan nyah yang suka tunjuktunjuk gambar dalam henfon kat member senyahnya yang lain. Pastu main kembang kuncup jari tu bagi zooming. Masalahnya kalau tengah duduk takper. Ni tengah berdiri kat sebelah aku. Bila koc ambik korner, mulalah dia terhoyong hayang main capai jer apa yang sempat dan sebagai seorang nyah, memang otomatik agaknya tangan mereka ni mencapai kawasan sulit orang lain. Kalau sekali dua boleh gak dikatakan kebetulan. Ni orang lain pun kena taktik yang sama. Awas hai teruna!


Paling menular ialah gejala ambik klip 3gp dengan henfon. Bila ada kemalangan, henfon digunakan untuk merakamkan saat kodak sebelum menalipon RTM3. Cikgucikgu takut nak ngajar takut bebudak rakam pakai henfon.

Aku tak peduliklah hobi para perakam menggunakan henfon tapi aku cuma harapkan agar kita semua lebih mementingkan komunikasi lisan daripada terlalu asyik dalam komunikasi tulisan ini.

Memang best bila ada orang berkomunikasi dengan kita. Atau percaya dengan cerita kencing kita. Tapi kita kena pikirkan kemanakah sudahnya.

Ntahlah.

Eh? Bateri henpon aku dah nak habis rupanya. Aku caj jap...Bagaimana menkristoskan diri 5
Moderator: Kenapa?
BU : terangnya...


Moderator : apa yang kau nampak?
BU: Aku nampak gugusan kolumbonimbus memintas cahaya matahari. suasana menjadi berbayang-bayang di permukaan bumi. Waah! Aku semakin tinggi! Atap rumah atuk kelihatan semakin kecil di kakiku. Pemandanganku menjadi luas. Aku tak dapat nak fokus dengan teliti sebab semuanya semakin menjadi kecik-kecik. Yang ternampak hanyalh petakpetak berwarna hijau dan lengkok jalan raya yang bersimpang siur. Aku mendongak lagi ke langit. Aku rasa aku semakin laju naik ke langit. Aku menuju terus ke arah sebuah awan. Semakin aku dekat, kepulan awan itu semakin menghilang dan aku melalui kawanan kabus yang menyejukkan dan menembusi awan itu. Kemudian ia bercantum menjadi awan kembali semakin jauh ia di kaki ku. Permukaan bumi sudah tak kelihatan. Yang kelihatan cumalah horizon langit yang di batasi oleh kepulan awan yang memutih, bagaikan bayangan sebuah kayangan. Sungguh cantik dan real pemandangan ni. Kau kena tengok, ni bro.


Moderator: takper-takper. Boleh kau cuba tinggi lagi?

BU: Aku mendongak ke atas dan kelihatan langit yang membiru dengan bintang yang berkelip-kelipan. Aku kagum.


Moderator : Cuba kau tinggikan lagi badan kau.

Bu : Aku terasa meninggi tapi pemandanganku macam itu jugak. Langit membiru kegelapan, dengan bintang-bintang berkelipan. Ada jugak tahi bintang dan kelipkelip satelit di kejauhan belah kiri.


Moderator : Ok. Sekarang kau pandang kakiku.

BU : OK. Aik?
Moderator: Kenapa?
BU : Bila masa pulak aku pakai kasut boot phua chu kang, ni? Basah lak tu?


Moderator : Bagus. sekarang kau rasakan kau semakin menurun dan merendah. Perhatikan sekeliling kau semasa kau menurun tu.

BU : OK. aku terasa macam aku semakin rendah. Aku melintasi kawasan horizon awan tadi. Kemudian aku-aku....


Moderator : Rilekk...

BU : Aku rasa aku sedang jatuh! Ye! Aku sedang jatuh dengan lajunya dari langit ke arah lautan. aku jatuh ke dalam laut! Tolong! Tolong! Apa aku nak buat ni? Mesti sakit ni, walaupun jatuh atas air!


Moderator : Kau picit hidung kau dan kepitkan badan. Jatuh kaki dulu macam dalam cerita askar yang turun dari helikopter tu.

BU : Aku..Blurrgggghh..Aku Dah jatuh. Aku dalam laut...Blurgghh..Ombak besar...Tolong---Tolong!!!

(BU terpaksa di lempang bagi menyedarkannya sebab dia meracau-racau macam orang kelemasan)

....


nak sambung lagi tak?