Wednesday, January 19, 2011

Pingpong yang skizo


Gua harini bukan nak cerita fact macam biasa. Harini gua nak merapu. Rapuan gua harini berupa sebuah cerita ringkas. Crengkas. Dan tajuk crengkas gua pada hari ini ialah 'Crengkas yang pantas'
p
a
n
t
a
s
s


Sekian, terima kasih.

Amacam, gempak tak crengkas gua?

Penulis yang skizo

Nama saya Amat. Kengkawan panggil saya ulat. Saya tak kisah pun. Sebab saya sebenarnya ialah seorang ulat buku. Saya suka membaca. Secara automatiknya saya berperangai macam nerd-nerd sikit. Siap pakai spek lagi. Saya low self-esteem.

Tapi satu benda yang saya perasan dalam hal membaca ialah otak saya jadi sempit. Walaupun pengetahuan saya luas, tapi sebab pemandangan saya yang monoskopik semasa membaca membuatkan diri saya jadi rigid dan predictable. Saya tertekan. Saya rasa dunia ini semakin sempit. Harihari terasa macam berjalan dalam terowong gelap yang tak berkesudahan...


Tapi sejak kawan saya memperkenalkan konsep blogging kepada saya, saya mula suka menulis pulak. Seperti seorang kanak-kanak yang baru dapat mainan baru, beberapa hari yang pertama itu indah. Tapi lama kelamaan saya menjadi emo. Saya tak suka emo. Sebab emo menunjukkan sifat lemah saya kepada pembaca. Saya tak suka dipanggil seorang yang lemah. Walaupun saya seorang nerd.

Saya pun beralih konsep penulisan kepada style bercerita. Buat dialog. Atau monolog. Cuba untuk memengarutkan gaya bahasa seberapa boleh bagi menambah perisa dalam menyembunyikan keemoan saya. Tapi saya emo jugak. Mesti nak marahmarah dan tudingtuding. Saya pun taktau kenapa. Banyak kali saya berhenti berkarya apabila bau keemoan menguasai hasil kerja saya. Biasanya saya akan keluar mengambil angin atau melepaskan angin di tempat yang sepatutnya.

Dan bila saya nak sambung balik, biasanya saya akan baca dari mula semula agar sambungan yang saya tulis nantik itu tak lari tempo atau moodnya. Yang harunya pasal menulis pada waktu malam ialah saya kadang-kadang terlelap sebelum dapat menghabiskan pembacaan semula saya tu...

Dah macam-macam cara saya gunakan untuk memastikan karya saya bebas dari atau mempromosikan keemoan kerana saya rasa, negara kita amat perlukan bahan bacaan yang menginspirasikan, daripada bahan yang menggalakkan fantasi atau keganasan, demi menhadapi cabaran globalisasi yang semakin mencengkam dewasa ini.

Saya harap pihak tuan dapat memberikan komen yang sewajarnya berkenaan hal ini.


Yang benar,
Amat Skizo


--------

Salam, Amat Skizo


Pergi mampos.

Bagaimana menkristoskan diri 4Moderator : cuba buka pintu
BU : Waaahhh....
Moderator : Apa yang kamu nampak?
BU : Takde paper...
Moderator : Baiklah. Sekarang kembali ke tempat asal. Kamu sedang berbaring di atas lantai.
BU: ...
Moderator : Dah dapat?
BU : Dah
Moderator : Baiklah. Sekarang bayangkan kamu sedang berdiri. Pandang kaki kamu. Nampak?
Bu : Jap-jap.....Dah. Aku tengah berdiri dalam bilik. Aku memandang jarijari kakiku yang ku regangkan di atas tikar getah bilik ni. Real la design karpet kat atas tikar getah ni.


Moderator: Kamu sedang berdiri. Sekarang bayangkan kamu mendongakkan kepala kamu dan memandang ke awan.

BU: ...
Moderator : Nampak awan?
BU : Nampak bulan separuh. Awan banyak. Mereka sedang bergerak melintasi bulan. Ada kapal terbang dengan cahaya merah berkelip-kelip kat belah kanan.


Moderator: Bagus. Tengok dengan teliti awan tu. Layan kejap.

BU : ...


Moderator : Sekarang alihkan pandangan dan pandang sekeliling. Kamu sekarang berada di atas bumbung sebuah rumah. Bayangkan kamu berada di atas bumbung sebuah rumah di kampung kamu, misalnya.

BU : Aku pilih rumah atuk aku kat Sepri. Aku sedang berdiri kat bucu minangkabau atap rumahnya yang belah serambi tu. Wahhh. Tingginya. Gayatla.


Moderator: Rilek. Stabilkan diri. Cuba amati pemandangan dari atas atap tu. Cuba pandang halaman rumah. Apa yang kau nampak?

BU : Aku nampak ibu ayam dan anak-anak ayam sedang mengerumuni sesuatu. Kat pintu galah tersandar basikal tua atuk. Aku nampak ada sekumpulan budak kecik main kejar kejar kat kawasan depan rumah yang belah bilik pak ngah tu...


Moderator : Tengok kiri, tengok kanan.

BU: Kat kanan aku nampak kawasan sawah hingga ke sungai, merentasi kawasan semak hingga ke hutan di kaki bukit ke gunung gagak. Kat kiri aku nampak kawasan jiran atuk. Aku nampak ada sekawan lembu sedang menuju ke arah rumah atuk dan pintu jelujur atuk tak bertutup. Aku nampak ada keta iswara merah parking kat depan rumah pak ngah karim yang kat depan rumah atuk. Kemudian aku nampak ada orang menebas semak kat belakang rumah cik abas yang belah surau...


Moderator : Bagus. Telitikan lagi perhatian kau. Fokuskan lagi kepada detail yang jauh-jauh. Kenalpasti warna dan wajah. Sekarang bayangkan kau semakin terapung dari atap rumah tu.

BU : Jap. Susah ni.
Moderator : senang jer. Kau cuba rasa tinggi melalui kaki kau, sambil kau mendongak ke langit cuba nak tengok dengan teliti langit.

BU : OK. Aku dongakkan kepala, pandang langit. Tapi aku tak nampak apa-apa sebab gelap. Bulan terlindung dek awan. Eh.Eh? Aku rasa aku semakin tinggi, lah. Huhu! Cool. Walaupun gelap, aku dapat nampak aku semakin hampir dengan awan. Aku naik dengan perlahan, tapi aku dapat rasakan floating tu.


Moderator : Bagus. Sekarang aku mahu kau tukar keadaan dari malam kepada siang. Caranya ialah dengan memejamkan mata kau dan membukanya semula. Cuba sekarang.

BU :... OK..Waaah!!!


Moderator : kenapa?
BU : Terangnya.....bersambung...