Friday, July 15, 2011

Jiran yang skizo 2


"Syyy..." kata Azil sambil membuat isyarat dengan jarinya ke arah Atan. Atan mengcover mulutnya yang tersendawa dengan kuat tadi. Maklumlah. Dah terbiasa. Mereka berdua terbongkok-bongkok di belakang rumah Atan. Melalui info yang Atan dapat, tuan rumah belakang rumah dia, takde kat rumah pada hari itu. Peluang inilah yang dinantikan oleh Azil dan Atan. Mereka berdua nak tengok, apa saja lah yang dikerjakan oleh jiran belakang rumah Atan yang manjang bertukang sepanjang tahun. Ahh. Kalau tak paham, klik ajer kat sini, baca dari mula. Bukan panjang pun... Anyway...

Azil memang berbakat dalam bab pecah rumah ni. Kengkawan Atan memang ramai terdiri dari penyangak, mat rempit dan gigolo. Atan ajer seorang budak yang baik dan lurus yang hanya bekerja sebagai mat kilang. Berbalik kepada cerita kita...

Semudah ABC, Azil membuka pintu belakang rumah tu. Atan masuk dulu. Azil mengikut dari belakang dan menutup pintu. Mereka bersembunyi didapur, di balik almari tinggi. Setelah mengushar line, Azil pergi ke arah ruang tamu. Reka bentuk dalam adalah sama dengan dalaman rumah Atan sebab diorang ni semua dok dalam taman perumahan. Semua sepesen jer designnya. Atan mengikut dari belakang. Kelihatan Azil berdiri di tengah ruang tamu macam mencari-cari sesuatu. Atan menyertai Azil. Baru jer Atan nak dekat dengan Azil, kedengaran bunyi henpon. Atan dan Azil mengecheck henpon masing-masing. Bukan dari mereka. Alamak! Adakah ini bermakna ada orang lain dalam rumah itu sekarang?

Dengan berhati-hati Azil pergi ke arah bunyi henpon itu. Atan mengikut dari belakang. Mereka berdua masuk ke bilik kat ruang tengah. Kelihatan bilik itu macam sedang renovation. Dindingnya macam baru selesai di simen. Ada tangga menghala ke atas salah satu petak siling yang terbuka. Kat lantai, berselerak perkakasan nek menyimen, tegak batu dan plaster.


Jiran yang skizo


Atan tak pernah kisah. Dah 2 tahun dia pindah ke taman ni. Pergi kerja, balik kerja. Hujung minggu keluar town. Takpun balik rumah mak dia kat kampung. Dalam hal kejiranan, Atan yang dikira sebagai seorang yang peramah jugakla di kampungnya ni pun, sekadar kenal jiran sebelah menyebelah ajer. Apalagi nak perasan pola bunyi yang bermain di sekitarnya. Atan tak pernah kisah. Sehinggalah satu petang tu, Azil tanya kat dia:


"Eh, apo bondo orang bolakang umah kau, botukaang yo kojo, eh tu?" tanya Azil dengan muka series. Atan menoleh ke belakang. Ye tak ye jugak. Baru Atan perasan bunyi macam orang memecahkan dinding batu or something. Kejap-kejap bunyi grinder. Kejap-kejap kang, bunyi macam compressor pun ada. Manjang ada ajer, bunyi-bunyian yang datang dari rumah belakang.


"Dia renovate rumah..." jawab Atan pendek. Memang betul pun. Kot? Atan assume ajer sebab tiap kali dia lalu depan rumah belakang rumah dia, ada ajer timbunan pasir, kereta tolak, scope, seakan-akan tuan rumah tengah renovate.


"Dah lamo raso eh dio renovet. Den porasan, tiap kali den datang umah kau, mesti ado, yo bunyi-bunyi dari rumah bolakang, tu. Den tak pueh hati, laa" kata Azil. Dia mengurut dagunya ala gaya pemikir-pemikir, gitu. Atan tak suka dengan rupa Azil yang macam tu. Kali terakhir dia buat muka camtu, mereka terpaksa diambil dari Balai Polis Damansara oleh ibu bapa mereka...

bersambung malam ni...