Thursday, October 14, 2010

Mogok lapar

Korang mungkin tak paham, affiliation aku pada lagu Hunger Strike by Temple of the Dogs. Dinyanyikan oleh Eddie Vader dan Chris Cornell. 
Kat bawahni, adalah liriknya

I don't mind stealing bread
From the mouths of decadence
But I can't feed on the powerless
When my cup's already overfilled,
But it's on the table
The fire is cooking
And they're farming babies
While slaves are working
Blood is on the table
And the mouths are choking
But I'm growing hungry

I don't mind stealing bread
From the mouths of decadence
But I can't feed on the powerless
When my cup's already overfilled
But it's on the table
The fires cooking
And they're farming babies
While the slaves are all working
And it's on the table
The mouths are choking
But I'm growing hungry
I'm going hungry

yang ni pulak video yang paling aku suka pasal lagu ni.
(korang kena klik 'play', bagi dia load sampai habis sebab kat akhir artikel ni kang, korang kena layan lirik beserta dengan lagu)

 
 Saksikan Chris Cornell, menerjah konsert Pearl Jam sebagai kawan dan terus duet dengan Eddie satu lagu tema reunion band Temple of The Dogs. Simbolik abislah performance ni. Hanya yang paham akan paham..

Kemudian, kau bayangkan diri kau ialah seekor ibu harimau yang baru melahirkan 6 ekor anak harimau yang kiut. Jadi, korang kena cari makan untuk anak-anak kau.



Tapi hutan semakin botak, dilapah oleh pembangunan dan rumah mesra rakyat, mengakibatkan dah kurang habitat haiwan yang menjadi makanan aku sebagai harimau.


Nak taknak, aku terpaksalah survive dengan mencuri makanan dari golongan hamba yang tinggal di sekeliling hutan (merekalah yang bekerja untuk konglomerat yang menggondolkan hutan ni sebenarnya). Kengkadang aku dapat roti (maklumlah, mereka hanyalah hamba. Dapat makanan hamba lah). Kenkadang dapat jugak aku makan ayam ternakan mereka. Dan semuanya OK. Anak-anak harimau kiutku membesar.

Tapi bos konglomerat diorang menipu diorang dan tak bayar upah atau pampasan kepada mereka mengakibatkan mereka hidup susah. Mereka dahlah hamba, tak dibela, nak makan susah tak berduit, bila ada pulak, aku kebas. Ada satu kali, selepas aku mencuri seketul roti dari mulut seorang orang tua yang baru balik dari pasar, aku di ilhamkan oleh Allah dengan lagu Hunger Strike ni. aku ubah liriknya dalam bahasa aku ikut mood...

(masa ni, korang tekan 'play' kat skrin u-tiub kat atas tadi. Kasi lagu tu main. Baru layan lirik bawah ni, ikut terjemahannya...)


I don't mind stealing bread
Aku tak isah nak curi roti

From the mouths of decadence
Dari mulut orang tua

But I can't feed on the powerless
Tapi aku tak sanggup nak makan orang yang tak berdaya 

 When my cub's already overfilled,
Bila anak-anakku dah cukup semuanya

Blood is on the table
Darah di atas meja, siapa yang punya angkara? 

The fire is cooking
Dan api dapur sedang memasak 

The fire is cooking
Tapi IA di atas meja, dan siapa punya angkara? 

 And the mouths are choking
Semuanya sedang menderita

Mulai hari ini aku mogok lapar (going hungry)
(takmau curi lagi)

Mogok Laparrrrr


Mogok Laparrrr

So, paham tak mesej kemasyarakatan yang aku nak sampaikan? Tak jugak?

Nampaknya terpaksa lah aku pakai suit harimau dan buat presentation kat 1cafe hujung minggu ni. Korang datanglah dan bila nampak orang dalam suit harimau tu, tu aku tengah skizo lah tu. Jangan kacau! Layan jerrr....

1 comment:

Dark Half said...

yg ni aku paham..(mesti kau tanya balik, apa yg kau paham?? kan?..:P)

lagu2 Pearl Jam esp lirik2 dari Eddie Vedder terlalu meaningful...tapi kalau kau nak pakai gak sut harimau tu, proceed jer...mesti amanina zahra enjoy tgk abahnya tgh skizo.yg adik tu, x faham lg kot