Monday, March 21, 2011

Hantu Kain sarung 3 (Klimaks)Wartawan A dan B kelihatan terhendap-hendap melalui kawasan tepi parit di belakang rumah sewa mereka. Wartawan A memegang torchlight sementara wartawan B memegang perutnya. Parit digali dengan JCB. Tujuannya untuk melebarkan sungai. Kelihatan dua orang wartawan kita ni melalui dan mengelakkan timbunan tanah dan pasir sungai hasil korekan nak buat parit. Sebab projek nilah air ke rumah sewa mereka takde. Dan sekarang, wartawan B dalam keadaan tersiksa. Amat-amat tersiksa.


Wartawan B yang berjalan di belakang memanggil wartawan A yang berjalan di depan untuk berhenti. Wartawan A berpaling dan kembali mendapatkan wartawan B. Kelihatan wartawan B dah tak tahan benar lagi dah. Nak cari semak pun dah tak sempat dah. Apa yang boleh di buat oleh wartawan A hanyalah berpusing membelakangi si B. Si B pun menyelak kain sarung yang dipakainya, mendedahkan punggungnya yang terkumat-kamit, mengarahkannya ke dalam parit, dan benda tu pun keluar macam keretapi paling laju ke KLIA.

Si A dah bergerak agak distance sikit dari B yang semakin berbau. Takut apa yang berlaku pada B, berjangkit padanya pula. Si B pulak, bila darah dah mula jalan, dah waras, baru terpikir yang dia dengan selamber kerang terberak kat tepi parit ni. Orang ramai boleh nampak dan itu boleh mengganggu perjalanan penyiasatan mereka di kampung ini. Otomatik si B membuka gumpalan kain sarungnya tadi dan menutup bahagian kepalanya. Sekurang-kurangnya, takde orang nampak mukanya, bisik B dalam hati.

Si A baru nak nyalakan rokok masa dia perasan yang dia lupa bawak lighter. Secara reflek dia berpaling dan mengadap si B yang sedang berselungkup dengan kain sarung. Apa yang kelihatan dalam keheningan senja itu pada si A hanyalah sekujur tubuh, dari pinggang ke bawah, sedang menyangkung ke arah parit. Inilah hantu kain sarung! Mungkin hantu tu dah mengapa-apakan si B! Sebab kelibat si B pun dah takde. Mulut wartawan A terkumat kamit membaca surah-surah yang dia tahu. Rokok di mulutnya tadi terjatuh. Nampak gayanya si A panik. Dia menjerit "hantuuuu!!!" dan melarikan diri.

Si B yang dah 3 suku siap pulak, lagila terperanjat bila si A sebut "Hantu" tadi. Segala imej cemas dan cerita orang kampung dikejar hantu kain sarung terlintas di kepala si B. Beliau bangun dan mula berlari ke arah tempat dia dan si A sembunyi sebelum ni tadi. Main agak-agak jer, bukannya nampak pun sebab kain sarungya menutup bahagian mata.

Dan A dan B seolah-olah kelihatan main kejar-kejar di atas parit itu jika dilihat dari warung tempat mereka menemuramah pakcik-pakcik masa mula-mula cerita ni tadi.


"Aku dah cakap, kat kampung ni takde air. Kan dah tambah lagi sekor hantu kain sarung dalam kampung ni! Hisshhh!!" bentak tuan punya warung yang baru lepas menghantarkan teh tarik kepada pakcik yang lepak kat bawah pokok jambu, satu masa dulu.


"Budak muda, biorkan ler. Hantu kan masih laku kat RTM3?" jawabnya sambil menghirup minumannya. Sekalian penghuni warung ketawa melihat hantu sarung mengejar orang di parit di sana tu.

No comments: