Thursday, July 7, 2011

Habit lama yang skizo

Tibatiba Atan terjaga dari tidur. Lencun dahi dan dadanya dek air peluh. Malam itu juga, hawa agak panas. Dah 3 hari tak hujan. Kalau dulu, orang kampung boleh tidur bukak tingkap. Sekarang, pantang je terbukak, tak penyangak, nyamuk yg masuk pulak.

Atan bangun dan duduk di bucu katil. Ohh. Rupanya Atan overnite kat umah member dia. Atan mencari lokasi member dia dalam kegelapan malam. Oh, ada kat lantai sebelah sana katil. Atan bingkas turun dari katil.

Hati kecilnya teringin nak minum air sejuk. Atan pun ke dapur. Macam dah biasa, Atan selamba di dalam gelap mencapai gelas di tepi sink dan bukak peti ais. Atan ambik sebotol air. Kotak2 jus dan coklat dan jajan dalam peti ais memanggil2 Atan, tapi Atan taknak tertipu lagi. Atan tutup pintu peti ais.

Atan menuangkan air ke dalam gelas. Masa meneguk, Atan terpandang 1 benda. Aiseh! Jangan la. Ni rumah orang! Atan mengambil bekas benda tu dan membuka penutup. Huui! Banyak lagi! Otometikeli tangan Atan yang satu lagi mencapai sudu yang dalam bekas tu. Dia ceduk satu scoop mewah. Kemudian memasukkan ke dalam mulutnya. Oh! Sungguh lazat mentekedarah milo, macam ni. Terlelaplelap mata Atan, cuba menikmati serbuk Milo.

Bila dia dah kembali ke kewarasannya, Atan scoop satu lagi dan ohh! ...

Tibatiba lampu dapur menyala. Atan terkejut dan sudu berada dalam mulutnya. Dan di pintu dapur, akak member Atan sedang bercekak pinggang dan menggelengkan kepala...

No comments: