Tuesday, March 22, 2011

Asan Dan sebuah Kehidupan

semuanya berlaku dengan pantas dan sekelip mata. Well, dua kelip sebenarnya. Petang tu Asan berenti kat petrol station tempat dia biasa isik minyak. Sambil menunggu minyaknya penuh, dia mengerling kepada pam attenden bangla kat pam sebelah. Sampai ke sini bau badannya. Diorang ni tak pakai deodoran, ke?

Jalan ke town tak sesak cam biasa. Tengah bulan agaknya. Orang tak dapat gaji lagi. Asan berenti kat traffic light. Dia nyalakan sebatang nusan. Berkepul asap dalam keretanya. Dia perlahankan stereo dan merendahkan window. Lampu hijau. Asan meneruskan perjalanan ke bank.

Parking kat bank ngam-ngam jer. Asan sampai-sampai jer, ada sebijik Honda CRV tengah menyala lampu reversenya. Asan memberentikan kelisa buruknya. Lampu CRV ditekan. Menyala lubang hidung Asan dipancari cahaya merah lampu brek dari kereta dihadapan. Asan terberangan sekejap. Dia bukan berangan tengok CRV. Dia tak minat Honda. Kalau keta Asan minat keta tempatan. Tak. Tadi Asan berangan pasal benda lain. Ah, takpelah. Pintu keta Asan dibuka.

Uish? Sempit ni? Asan ushar belah kiri ketanya pula. Sempit jugak. Ishhh..Rapat sangat, tak? Takleh keluar, camni. Asan mendengus. Dia masuk kembali ke dalam keretanya. Asan mengushar ke dalam bank. Takper. Dia masuk pakai mesin. Keta sebelah ni mesti mamat tu punya tu. Bergaya jer dengan rayben dia...Asan termanggu dalam keretanya.

Asan meraba ke poket belakang. Dia mengeluarkan segumpal wang kertas not limaploh. Ada 20 keping semunya. Dan semua itu nak diguna untuk membayar hutang, bisik Asan dalam hatinya. Dia dah boring nak kira duit yang berlambak tu kalau lepas ni dia nak kena hulur ke dalam mesin. Nasib lah. Berapa masuk, berapa tendang, Asan dah tak pedulik. Asan dah lama tak ambik pedulik. Asan dah fedap agaknya.

Kelihatan dua orang cina bercakap dengan nada yang tinggi antara mereka. Sorang masuk belah sana, sorang masuk belah pintu Asan. Dia mengiringkan badannya, membuka pintu dan somehow managed memasukkan dirinya ke dalam kereta sebelah. Berlengkang-lengkung bunyi atap keta Asan yang buruk tu di tepuk dan di pegang masa dia nak manouvre masuk ke dalam ketanya. Bila dia dah masuk, dia memandang Asan dengan letuhan panjang, macam Asanlah yang bersalah. Asan mengangkat tangan sambil senyum dan buat muka bersalah. Cina tu angkat tangan tanda "poorahhh". Mereka berlalu. Asan ketawa dalam keretanya.

Asan keluar dari keretanya. Masa dia tutup pintu, ada benda hitam jatuh dari atap mengenai badan Asan. Sebuah beg hitam yang berat, rupanya. Asan menyambut beg itu. Bagaikan refleks, masa Asan menyambut beg itu dan meng covernya ke bawah, ke tanah. Tetiba dada Asan berdebar-debar. Line clear nampaknya sebab segala kelakuan Asan terlindung dek van sebelah dan keta kelisanya. Asan membawa beg itu masuk ke dalam kereta. Start enjin dan bla.

Dalam keta, dada Asan berdegup kencang tuhan jerlah yang tahu. Tah kenapa ntah Asan rasa macamtu. Mungkin sebab Asan belum bayar lagi hutang bulanannya yang seribu tu? Atau mungkin kerana Asan sedang memecut laju like never before dengan kelisa buruknya? Atau adakah kerana Asan baru berjumpa sebuah beg galas yang berat yang mungkin-MUNGKIN- penuh berisi wang? Asan membelok ke kanan, ke arah kawasan jeram di kampungnya. Tah camana perjalanan yang biasanya ambik masa 20 minit dah jadi 10 minit ajer pada malam tu. Asan menge-park kan kelisa di tepi belukar tempat port tukar baju. Enjin di matikan. Zip beg di buka. Bau duit menyelinap, memenuhi ruang dalam kereta Asan. Dalam gelap itupun sapa-sapa boleh nampak yang Asan sedang tersenyum. Dan Asan rasa macam nak menjerit. Tapi tak boleh. Sebab orang cakap kawasan jeram ni berpenunggu...

ni bukan mimpi, bai. Ni real punya.

No comments: