Monday, March 7, 2011

#catatan seorang budak yang baru lepas spm (lesen)

lesen

untuk transpot, aku ada keta mak aku, dan motor kapcai bapak aku. Ada Cagiva abang aku, ada Kelisa bang Angah.

Soalannya aku takde LESEN.

Nak ambik lesen kena ada duit. Duit dah citer.

Kat sini aku nak cerita pasal lesen pulak.

Lesen trenspot, lesen awek, lesen isap rokok, lesen balik lambat dan tido kat rumah orang. Lesen bangun lambat. Lesen nak masuk klik. Tapi yang pentingnya sekarang ialah lesen transport.

Harga ambik lesen keta dan motor sekaligus agak mahal. Abah ada nak bagi skim bayaran ansuran kepada aku pasal ambik lesen ni. Aiseh. Letihla abah ni.

Lesen ni terbahagi kepadda dua: satu ceramah yang berejam-rejam tu, sesi prektikel, dan kemuncaknya ialah masa dengan JPJ. Moment of truth. Lagi satu member cakap, kena pilih ajen yang betul dan berdisiplin. Yang cakap bebaik dan membina pun penting jugak.

Tapi, padaku lesen transpot itu hanyalah umpama satu kursus yang kita kena lalui. Itu ajer. Bila kita dah tau naik basikal, takkanlah saja-saja kita nak gi masuk longkang.

Lesen yang lebih penting padaku sekarang, aku rasa ialah duit. Ada duit, adalah lesen. Kat mana saja aku berada. Duit. Ada duit pun aku boleh beli transport aku. Duit. Duit. Duit.

Muahhhhahahahahahaa...Duit

(interview terpaksa dihentikan kerana budak tu sasau. Doktor mengatakan budak itu keletihan dan kekurangan asap. Dia kena berenti dan isap rokok kejap)

Lesen isap rokok depan makbapak ialah satu trick question sebenarnya. Pada aku, isap rokok adalah isu kesihatan. Dan dari sudut oenjagaan diri, semua orang boleh jaga diri masing-masing. Nasihat bolehlah...


dalam banyak-banyak lesen yang aku kena dapatkan, aku rasa, lesen dapat meraba awek yang baru aku kenali itulah, saat mengambil lesen yang paling syok sekali. Aku sanggup ambik lesen ni berkali-kali. Sungguh mengasyikkan. Dan bila dah dapat, aku nak ambik lesen lagi. hahaha. Akukan budak lepas SPM yang subur?

lesen nak berlagaklah satu benda yang biasa aku gunakan dalam hal pergaulan. Lesen nak selamat dari dibahan, sekurang-kurangnya. Lesen besar. Lesen klik. Lesen pakai motor member. Lesen pakai akaun fesbok dan twitter. Lesen. Huarggggh lesen...
lesen...


No comments: