Sunday, March 6, 2011

#catatan seorang budak yang baru lepas spm (duit)



duit

nak enjoy kena ada duit. Nak lepak rumah dengan tenang tak buat apa-apa pun kena ada duit. Aku pun kena bayar segala investment makbapak aku secepat mungkin. Takyah dah aku nak cakap kepentingannya berduit. Baik aku pikirkan mana nak carik duit?

Dan kalau aku nak execute plan: "aku nak tour dari Utara ke Selatan MAlaysia, dengan menumpang rumah dan surau masjid, RnR atau berkemah ajer", aku pun kena ada duit. Duit.

Sebagai lepasan SPM, aku boleh kerja memain. Takper. Tak kisah kerja kedai burger atau fastfood, atau kat shopping kompleks. Ni kerja memain. Cari pengalaman dan bergaul secara profesional. Sementara aku cari kerja yang real. Itu kalau aku sambung belajar.


Kalau aku tak sambung belajar, aku nak kerja series. Aku takde kabel dengan orang politik, artis, ketua komuniti, atau wikileaks. Aku kena cari kerja dari sekarang. Kishh. Takut la pulak rasanya. Tapi SPM dah berlalu. Dan result belum keluar.....Hishh Risau la pulak..

Nak duduk kat rumah sensorang, risau-risau pun kena ada duit...


Duit. Tak abis-abis duit.




Ada cakap duit ni macam janggut. Harini cukur, insya Allah esok tumbuh lagi. Janganlah risau sangat. Tapi ni sesuai untuk aku budak lepas SPM (dan yang single) ajer, kot?

Aku boleh kerja kilang. Boleh gak melalui perjalanan sebagai seorang mat kilang dalam hidupku. Lagipun kerja kilang ada EPF SOCSO, adda slip gaji. Gempak sikit. Awek pun boleh tahan. Tapi sebab nak tekel awek amoi punya pasal, aku ingat, nak mulakan dengan jual tshirt kat tempat-tempat amoi bersidai. Hahaha.

Tak-tak-tak.


Kembali kepada topik: duit.

Duit ialah soal pengurusan nafsu dan impian. Pasal simpanan di hari tua. Tak kisah lah. Aku muda lagi. Yang penting sekarang, aku perlu duit untuk enjoy. Dan nak bayar air masa belanja amoi...

Nak ambik lesen pun kena pakai duit. Hishhh. Apa result SPM aku?


Hahahaaha

2 comments:

cEro said...

hahaha, terbaEK!!
tulus dr hati..

Unknown said...

thanks Cero. Puas aku cari cara nak kasi kau bercakap!