Wednesday, March 23, 2011

fan yang skizo


aku bukan apa. aku tak marah. cuma aku terasa dengan apa yang dia dah buat kat aku. Aku taulah aku ni cuma satu antara ribuan peminat dia yang kat luar sana. Yang lagi gempak, yang lagi kaya. Yang dah belanja dia kat cafe mahal, layan wifi update blog sesama. Aku cuma budak kampung jer. Budak kampung yang minat kat blog dia.

Aku minat kat gaya penulisan dia dalam blognya tu. Aku suka cara dia melihat satusatu isu itu, kemudian cara dia menganalisanya hinggakan aku baru sedar yang ada lagi dunia yang aku tak tahu di sebelah aku saja. Kengkadang masa dia emo, aku suka cara dia mengekang emonya dan mengalirkannya ke arah mencari solusi kepada punca keemoannya tadi. Aku suka cara dia menempelak apa yang dia tak suka. Aku suka sebab dia sanjung mak bapak dia like no other melayu moden yang aku jumpa.


Jadi tah macamana aku pun ditakdirkan bertemu dengan cara nak menghubunginya. Ye. Melalui twitter. Aku pun mulalah memfollow dia. Segala carut marut suka duka unfinished quote sumer aku baca. Tapi aku tak cakap apa-apa. Sebab masa tu aku pakai henpon member. Aku takder henpon.

sebaik aku dapat jer henpon, dan ektivet twitter ke arah henpon aku, aku pun follow bukan saja dia, malah segala macam jadah orang gila yang ada dalam twitosphere.

yang paling aktif bertwit dalam yang aku follow tu, dapat lak DIA. Nak makan dia tueet. Nak mandi dia tueet. Taknak tueet pun dia tueet. Lagi banyak tueet dia dari portal berita atau budak lepas spm. Menggatal lak tu.

Aku pun mulalah mengomen tueet dia. Mula-mula dia layan. Aku straight cuba direct message nak tengok dia follow aku tak. Tak. Dia tak follow aku. Maknanya aku kena jaga ayat dalam tweet aku padanya. fine.

Dua hari selepas heavy melayan tweetnya (kan aku cakap tadi; mandi tueet, berak tueet, tueet-tueeet), barulah nampaknya dia termakan hasutan untuk memfollow aku. Maka aku boleh direct message dengan idola aku ni. Aku happy. Aku excited. Aku rasa macam aku dah berjaya mengubah sesuatu dalam hidup aku. Kerjaya aku pun OK. Aku naik pangkat. Hidup aku teratur. Dan pada masa-masa terluang, aku layan main tweet-tweet dengan idola aku. Dia pun bagus PRnya. Aku rasa dia layan semua orang. Takpun dia upah budak jaga bahagian pentweeterannya. Aku tak pedulik. Yang penting, bila aku DM, dia balas tak sampai dua minit. Ikut server twitter gak arr. Masa hujan kengkadang slow.

Tapi ada sekali tu, aku dok bertekak dengan satu team ni pasal satu isu dalam dunia yang lagi satu. Dan agaknya perkara ini sampai ke telinga idola aku tu dan dia buat satu entry pasal pandangannya tentang perkara itu.

Padahal sebelum tu kami (cheii..merujuk kepada dia dan aku), pernah berbincang semalaman pasal isu yang sama dan telah sampai kepada satu kesefahaman tentang well, isu yang sama. Kami ada Mou.

Tapi kenyataan dia tadi itu seolah-olah mahu mencabar aku. Kalau dia tweet benda tu direct kat aku, atau mention aku, aku tak kisah lagi. Aku boleh terima sebagai lawak atau poke macam dalam FB tu.

Tapi tweet dia pasal benda tu ialah public. Maknanya dia cakap pada semua orang. Apasal pulak dia cakap camtu kat SEMUA orang? Bukankah kami dah...? Oh? Adakah?

Aku pun menghempaskan henfon ke dinding setelah meng unfollow nya.

Aku benci twitter!

No comments: