Monday, September 12, 2011

Jangan Tinggal Daku Kesorangan Lagi 2

...baca dari mula
'Asamekomm! Kami datang nak beraya!' bunyi bebudak menjerit depan gate umah aku. Aku ushar melalui langsir. Aku dah sedia untuk ini. Dan plan aku ialah aku dok dendiam dalam umah. Hehe. Umah aku mana ada kueh raya?

3 minit lepas tu, bebudak tu beralih ke rumah sebelah. Rumah pakcik tu. Bebudak bagi salam. Senyap. Bebudak bagi salam lagi. Senyap. Mungkin pakcik sebelah ni keluar. Mungkin pakcik tu guna taktik macam gua jugak. Bebudak meneruskan aktiviti mereka ke umah sebelah pulak.

Malam tu, masa aku tengah separa sedar nak tido dalam bilik atas, aku terdengar sayupsayup suara macam orang mengaduh. Mulamula aku tak ambik port, tapi bila suara tu meleret leret macam humming penganut Hindu semayang, aku mula sangsi. Serentak dengan itu juga kedengaran bunyi anjing anjing di luar menyalak. Dadaku berdebar debar.

Aku bangun dari katil dan cuba mengamati punca bunyi itu. Ia datang dari umah pakcik sebelah! Aku pekapkan telinga ke dinding. Memang tak salah lagi! Dinding yang aku pekapkan telinga tu pun turut bergetar mengikut bunyi mengaduh yang macam humming tu.

Apahal dengan pakcik sebelah, ni? Sakit ke? Ada masalah ke? Aku tak tau nak buat apa. Secara reflex aku mengetuk dinding. Otomatik bunyi tu hilang. Aku terpinga pinga. Memandangkan dah senyap, aku pulang ke katil.

Tengah aku terbaring melayan mamai nak tido, aku dengar semula bunyi merengek macam orang sakit tu. Aku bangun dan ketuk dinding. Bunyi diam. Aku tunggu jap. 2minit lepas tu dia berbunyi balik. Aku ketuk dinding lagi. Dia diam. Lama gak. Aku kembali ke katil. Aku ushar jer dinding, tunggu bunyi keluar semula. Takde pun.

Baru aku nak tarik selimut nak sambung tido, tetiba jer bunyi tu datang lagi. Kalini bunyi merengek kesakitan itu lebih jelas. Aku bangun dari katil dan merapatkan telinga di dinding. Tetiba dia senyap. Aku terus pekapkan telinga di dinding.

Tibatiba bunyi rengekan bersambung berserta bunyi macam kuku mencakar dinding yang aku pekapkan telinga ni. Keterkejutanku telah buatkanku terkebelakang dan terjatuh. Kepalaku terhantuk di katil. Aku terbaring di lantai. Pandanganku kabur. Bunyi aneh semakin kuat. Sungguh kuat seolah olah apa saja puncanya tu berada dalam bilik yang sama denganku. Tapi kepalaku sakit dek terhantuk. Kakiku terasa disentuh oleh sesuatu yang sejuk. Dadaku berdebar bagaikan nak meletup. Aku tak dapat gerakkan badan. Bunyi rengekan itu sebenarnya bunyi kanak kanak menangis. Dan dari nadanya, budak tu ada dalam bilik ni.

Aku pengsan.

...bersambung

No comments: