Monday, October 26, 2015

Cerita kosong di pagi Isnin...

Pernah ada satu kali tu, gua melepak dengan geng geng brotherhood. Dorang sedang hangat membincangkan tentang satu ketirisan rahsia dalaman mereka, yang risikonya adalah hilangnya kebebasan setiap ahli dalam brotherhood. Dan kisahnya ketirisan itu berpunca dari salah sorang kawan lama kami yang terkenal juga dengan kepala anginnya.
Kata kepala mereka, dia akan pegi cari kawan lama kami tu dan declare dia keluar dari brotherhood. Yang lain cuma diam. Gua yang taktau ujungpangkal, jadi terpanggil setelah dapati hukuman yang dijatuhkan adalah putus sedara dan gua kenal kawan lama kami tu walau camana hangin pun takkan jeorpadize brotherhood or orang lain, mula bersuara. Gua tanya apa background cerita ni dan setelah diamati, mendapati bahawa cerita ketirisan itu berpunca dari sorang mamat yang baru join brotherhood. Check punya check, call punya call, test punya test, memang ternyata mamat baru tu yang buat fitnah sebab jeles dengan privillege otai otai ni kasi pada kawan lama tu.

Apa jadi lepas tu tak penting. Point kat sini ialah pasal kenal. Adakah anda mengenali teman anda? Adakah dia macam kawan lama kami yang kepala hangin tapi tak reti nak defend diri tadi? Atau mamat yang baru join yang buat cerita nak bagi dia nampak in, tu?

Kedua ialah pasal kepercayaan. Adakah kita percaya pada orang/perkara/pegangan yang betul?

Ketiga ialah walau dimana kita berada, bila kita rasa ada benda tak kena, kita kena clarify dengan bersuara. Jangan senyap jer walau ia takde kena mengena dengan kita, atau tak kena pada tempatnya. Yang perlu diperhalusi adalah cara....

No comments: