Thursday, September 17, 2015

#WayangPiknik #Anur Nak Ke Sekolah, Buku Jalanan Seremban di Bazar Jalan Lee Sam

15Sept 2015. Bazar Jalan Lee Sam.
Gua bawak famili keluar dinner malam tu. Kebetulan teringin nak makan yongtaufoo kat Sambaria kat Bazar Maains. Time lalu stesen KTM, gua teringat yang malam tu abam @ronasina ada kat area Seremban untuk gathering Buku Jalanan Seremban kali ini. Terus gua ke tempat kejadian...
Ngam ngam gua sampai #wayangpiknik baru nak start. Brader teknikel tengah menggodek samting kat laptop yang sepatutnya memainkan shortfilm malam ni. Tengah ushar ushar tempat duduk yang sesuai untuk anakbini, gua disapa oleh abam @ronasina yang sedang memangku anaknya. Gua terus salam. Borakborak sikit, gua terus fokus pada short film "Anur nak ke sekolah", karya abam ronasina kita ni tadi.
Gua dah lama folo brader ronasina ni. Sejak zaman gua blogger lagi melalui blog kulupsakahnya. Dan seperti fan yang lain, gua admire ketabahan abam Ronasina dan Kak Raja yang dikurniakan dua anak yang dianugerahkan dengan cerebral palsy, sejenis abnormiliti yang melibatkan otak. Short film itu mengisahkan perjuangan abang dan kakak kita ni dalam mendapatkan pendidikan untuk dua anak istimewanya ini. Banyak informasi dan persoalan yang menarik dari sudut keibubapaan, rumahtangga, pendidikan, hak kanak kanak, realiti kehidupan masyarakat di negara ini, di samping data dan maklumat tentang cerebral palsy itu sendiri.
Tahukah anda cerebral palsy tu boleh kena kat sapa sapa jer? Pada gua, kalau kena kat budak kita panggil CP. Kalau kena kat orang tua kita panggil stroke.
Tahukah anda CP boleh dirawat?
Tahukah anda... haishhh.
Gua yang banyak tanya ni pun banyak yang taktau, sebenarnya.
Masa short film tu tergendala sebentar, gua bawak famili pegi makan yongtaufoo kejap. Lepas makan, kami kembali ke #wayangpiknik.
Masa tu dah sesi soaljawab bersama dengan abam Ronasina. Tak lama lepas tu majlis pun selesai dan semua dijemput menjamu kudapan yang disediakan. Gua tak stay lama sebab anak anak gua tahap takboleh dikawal. Lepas salamsalam, gua pun chow.
Oh.
Gua sempat gakla rembat buku "Surat untuk Anak" yang berotograp.
Gua yakin, buku ni, serta abam Ronasina dan Kak Raja,
...adalah lejen.

No comments: