Monday, January 17, 2011

Mangsa Mat Pau yang Skizo

Petang tu aku nak cepat nak balik Seremban. Masa tu, kena naik bas SKS yang berkumpul kat Puduraya. Aku melalui kawasan depan kompleks Kotaraya. Ramai orang bersidai di situ. Ada Myanmar. Bangla memang biasa. Sekarang ni orang timur tengah pun semakin ramai. Betulbetul macam New York. Tiba-tiba seorang mamat menegurku.


"Smekum brader, tumpang tanyer. Dah pukul beraper?". Aku berhenti dan menjenguk ke jam tanganku. Biasa aku pakai jam tangan kiri. Harini aku pakai tangan kanan. Saja. Nak tukar angin. Sama gak cam henfon. Kengkadang nak pakai nokia. Kengkadang nak pakai blackberi.

"Err..Pukul dua stengah" jawabku. Mamat ni melengahkanku. Aku kena tangkap bas yang seterusnya dan balik semula ke Seremban dan berada di sana sebelum awek aku sampai. Mak dia hantar dia kat Terminal One pukul 3 suku."Brader ada lighter tak?" tanya mamat tu pulak. Aiseh. Tanya jam. Tanya lighter. Pasni tanya rokok. Boringnya pitch mat pau ni. Cubalah kretif sikit. Aku memang pantang bila jumpa orang pemalas ni. Dapat lak timetime aku nak cepat dan dia mengganggu perjalananku...

"Saya tak isap rokok" jawabku pendek. Aku buat-buatkan satu senyuman tak selesa kat dia.


"Brader dari mana, ni? Bawak beg besar ni. Muka tak pernah tengok, ni?"

Ishh. Takleh jadi, ni.
Baik aku kontrol.

"saya pun tak penah tengok muka abang. Abang nak pau saya, ke?"


Hah, hambik.


"Eh? Brader? Lu jangan memain dengan waaa"

Gimme all your money

Laa? Tu, jer? OKlah. Kita takyah buang masa...

"Saya takde duit dan yang paling penting masa ni, saya takde masa. Saya ada bas yang nak dikejar dan kalau abang takde apa-apa selain dua stengah tadi, saya nak chow cincau dulu"

Aku pun lari menyelamatkan diriku.