Monday, January 17, 2011

Mat Pau yang skizo

Seperti biasa, sebaik saja bakal mangsa masuk ke dalam kill zone, aku kena tegur dia straight. Guna slanga umum yang sesuai yang terkini dan sempoi serta cool, untuk tahap umur mangsa:
Pukul 2 stengah...


"Smekum brader, tumpang tanyer. Dah pukul beraper?"

Budak tu eye-contact dengan aku setelah terdengarkan sapaanku.

"Err..Pukul dua stengah"

Mangsa kelihatan terpingapinga. Dia berhenti dan ini petanda baik. Aku kena tanya dua soalan lagi sebelum masuk ke punchline.


"Brader ada lighter tak?"

Ni soalan biasa. Kalau dia ada, aku akan tanya rokok. Kalau rokok ada, aku akan tanya duit pulak. Hahaha. orang isap rokok adalah orang kaya. Budak muda atau pelajar yang merokok adalah mangsa kegemaranku.

"Saya tak isap rokok"

Aiseh potong stim betulla budak ni. Aku kena patah balik main soal-soal dengan dia. Aku kena kontrol. Aku takleh tunjuk kat dia yang aku lemah. Aku tak lemah. Aku along. Aku anak nombor satu!


"Brader dari mana, ni? Bawak beg besar ni? Muka tak pernah tengok, ni?"

Hahaha. Ketawa aku dalam hati. Lepas ni, aku direct mintak RM5. Masa dia keluar wallet, aku hambik jer sumer, apa yang ada. Aku dah sedia. Whoorf! Whooorf!


"saya pun tak penah tengok muka abang. Abang nak pau saya, ke?"Aku tergamam."Eh? Brader? Lu jangan memain dengan waaa"


"Saya takde duit dan paling penting, saya takde masa. Saya ada bas yang nak dikejar dan kalau abang takde apa-apa selain dua stengah tadi, saya nak chow cincau dulu"

Aku tergamamamam lagi. Kelihatan budak tu bla dari pandanganku.