Tuesday, February 1, 2011

Have a good holiday!



Sempena cuti ni, mungkin ada baiknya korang bawak balik beberapa movie takut korang tak tau apa nak buat memalam masa takde line broadband. Aku dah cakap: belajar-belajar layan RTM tu. Korang taknak dengar. Kan dah boringggg. So time-time camni elok kita layan kepala dan akuskizo merekomendasikan beberapa step yang berikut:



Renaissance


Kita mulakan dengan movie hitam putih ni. Makers cerita ni tak mampu nak funding beli equipment yang canggih-canggih nak kasi redenering gambar dia clear. Jadi dengan budget yang ader, dia buat movie camni dan buat kaler hitam putih. Takyah nak tona-tona pun. Tapi memang respek usaha dan ketelitian artis garfiknya. Serta peresentation nyer yang lain dari yang lain sesuai sebagai pembuka selera movie pilihan sempena cuti. Kita ke movie yang kedua:


Beautiful Life 

Kepada yang tau siri Jepun ni, korang bolehlah cari sendiri kat you tube atau mana-mana torrent cerita Beautiful Life yang ada. Aku pernah layan masa kat U dan ia menjadi siri pengikat antara budakbudak housemate aku yang terdiri dari pelbagai genre tu. Lagipun hero Takuya Kimura naik scrambler, maka mampu lah jugak nak layan kepala nak relate. Takdelah cam citer Melayu yang semuanya naik X series.

Aku paling suka lagu tema dia. Aku suka dengan lifestyle hairstylist. Korang boleh google sendiri bagaimana hairstyling ni dah jadi macam kultus kat Jepun. Boleh cari makan dengan gunting rambut, bai...

Layan la lagu tema, episod faveret atau dua tiga siri nak ambik feel. Lepas tu teruskan ke step seterusnya:


Fifty cent

Kita menyimpang sekejap dengan singgah angkat limaposen. Baru up sikit malam tahun baru.



Prodigy (Firestarter)
Tetiba kita layan ni pulak? Haik? Kasi layan dari mula. Ambik feel dari mula sampai dia masuk menyanyi cam orang histeria. Kalau boleh kita ikut histeria sekali kononnya nak hilangkan stress. Kasi let it all out. Takper. Tersepak mouse pun takper.


Necrophagist (Extreme Unction)
Barulah kita masuk ke Extreme Unction. Part ni korang kena pergi ke cerita lama aku dan kembali ke sini dengan menekan butang back selepas selesai melayan video tersebut.

Extreme..Unction....



Hunger Strike (Temple of the Dogs)
Barulah kita masuk semula ke lagu slow. Tapi kita layan yang Chris Cornell melalak dengan Chester Linkin Park. Epiclah clip ni. Klip ni ader dalam henfon aku.

Lagu dia adalah simbolik apa yang seorang perhatikan terhadap sekelilingnya dan ikrar dia selagi dia belum berjaya dalam perjuangannya. Cool laa...emo pulak sat...isk-isk...


Last sekali baru kita layan ni...



Firestorm / Forged In The Flames

Street by street. Block by block. Taking it all back. 
The youth's immersed in poison--turn the tide
counterattack. Violence against violence, let the roundups begin. 
A firestorm to purify the bane that society drowns in. No
mercy, no exceptions, a declaration of total war. 
The innocents' defense is the reason it's waged for. 
Born addicted, beaten
and neglected. Families torn apart, detroyed and abandoned. 
Children sell their bodies, from their high they fall to drown.
Demons crazed by greed cut bystanders down. 
A chemically tainted welfare generation. 
Abslolute complete moral degeneration.
Born addicted, beaten and neglected. 
Families torn apart, detroyed and abandoned. 
Children sell their bodies, from their high
they fall to drown. Demons crazed by greed cut bystanders down. 
Corrupt politicans, corrupt enforcement, drug lords and
dealers; all must fall. The helpless are crying out. 
We have risen to their call. A firestorm to purify.




Dan last sekali, kita layan lirik lagu ni:
The Fray (How to save a life)




Semoga kita semua ambik sedikit masa untuk mendengar dan berlebih kurang...

2 comments:

Dark Half said...

entry ni memang trigger perasaan yg berbagai2..definitely aku akan layan renaissance. first time tgk animated silhouette.pehh! thnx for introducing

beautiful life tu drama bersiri ke? waahhh..tak sangka kau layan drama

Irwan said...

Dark, aku dah update entry ni dengan lagu yang sepatutnya...

beautiful life adalah salah satu cerita cinta yang berjaya melembutkan hati aku.

Macam kush-kush hota hei dan my best friend's wedding.

lepas tu semuanya agak gelap dan kabur dan aku tak update diari (or the zine) for 4 years until recently...(lepas dapat anak)

baru lepas dari cengkaman feromon la kot?

anyway, enjoy...

paling penting ialah lagu Earth Crisis tu