Monday, August 22, 2011

Pernah tengok Scanner Darkly?

Ada satu hari tu, mentor merangkap Psychotic Web Crawler; Azil datang rumah gua menziarahi. Gua tengah sakit masa tu, jadi, selain datang bawak buah epal dan kalungan bunga Cina mati, beliau bawak sepen drive penuh dengan movie-movie. Dalam banyak-banyak movie yang dia bawak tu, gua tertarikdengan yang satu ni: A Scanner Darkly.
Movie-movie yang diadaptasi dari novel , berplot berat biasanya


Gua tak dapat nak embed video tapi cuba check link ni
Note skrip mereka yang mengarut tapi relevant...
Hehehe. Mengingatkan gua kepada novel Catch 22

Gua tak stop baca novel ni dari mula sampai habis. Series puas!

Ni lah part paling epik pada gua. Part Barris masuk dalam rumah dengan semua cast duk kat sofa dan berbincang pasal basikal baru yang dibelik oleh Barris.

Part Freck on the way nak pergi rumah diorang masa starting of the movie pun cool gak.
Gua suka watak polis tu


Korang boleh perasan sendiri barisan pelakonnya yang gua minta macam Winona, Keanu Reeves dan mamat Robert Downing Jr. Disamping presentation movie yang berbentuk animasi, gambar yang out of this world, serta skrip yang berbentuk kata-kata mesin gun dari Barris atau halusinasi si Freck contohnya amatlah memukau gua yang sedang sakit pada masatu.

Apa-apa pun, korang boleh cuba download movie ni dan layan. Warning! Skrip dia agak heavy dan sesapa yang lemah BI, sorry laa..Plot movie terlalu heavy sampaikan gua tak dapat tangkap first time gua tengok. Rupanya, Robert Arctor tu, bukanlah suspek yang dikehendaki yang sebenar. Pihak berkuasa nak tangkap Barris sebenarnya dan masukkan Arctor ke dalam New Path punya pusat penagih dan selidik asal-usul dadah tersebut.

Apa yang gua nak tarik perhatian korang ialah gaya bercakap mamat-mamat high ni semua. Korang perasan tak resemblence antara ayat-ayat mereka dengan ayat gua? Hahah. Tak. Gua tak layan substance D. Hahaha...Eh? Mana nak cari, ek?

No comments: