Tuesday, March 27, 2012

Ibu Yang Skizo

Bilik bersalin pada petang tu, tenang. Beberapa orang nurse dan bidan tergelak-gelak melawak di tepi kaunter, menunggu saat tukar shift. Bunyi 'ting' tanda lift dah sampai ke tingkat 6 Hospital Ampuan Najihah Seremban, mencelah disebalik hilai ketawa. Pintu lift terbuka dan dua mamat berpakaian seragam putih, menghambur keluar. Sebuah stretcher terkandung seorang wanita menyertai pembantu perubatan tadi, keluar dari lift. Mereka menolak stretcher dengan tergesa-gesa ke dewan bersalin, setelah melepasi pintu kaca otomatik. Dengan muka pahit, akak-akak nurse dan bidan dengan pempaham turut serta masuk ushar apacer melalui pintu dari belakang kaunter.

-----------

''Mira takut'' kata Mira sambil menggenggam tangan Abu yang merenung tepat ke matanya.
''Jangan takut. Abang ada kat sebelah'' jawab Abu cuba menenangkan. Abu dan Mira berada dalam bilik bersalin. Ini adalah anak pertama mereka. Patutnya due. Lagi sebulan, tapi tadi water dah broke. Bukaan pun dah agak mencemaskan dengan kontrapsi berfrekuensi semakin tinggi.

''Harap maaf ye cik Abu, kami terpaksa minta encik Abu minta diri dulu kerana kami nak lakukan sedikit pemeriksaan kecil'' kata nurse berbangsa Singh dari belakang. Abu berpusing memandang nurse yang bercakap. Nurse buat muka toya sambil lelap-lelap mata nak menekankan yang dia series, ni.

''Sekarang?'' tanya Abu sambil angkat kening. Mira menggenggam erat tangan kanan Abu. Pucat hujung jari kelingking Abu dibuatnya.

''Ye, encik. Sekarang'' jawab nurse Singh. Abu mencium dahi Mira. Mira buat muka ngengada takmau lepaskan macam dalam movie. Abu pun buat muka 'please be strong' macam dalam movie jugak. Mira buat muka manja dalam kesakitan nak beranak, tu. Abu membalas dengan...

''Encik, sila keluar sekarang. Doktor dah sampai'' kata nurse Singh memotong stim Abu dan Mira. Abu menyelak tirai kubikel bersalin. Terus ajer doktor-doktor dan misi menyerbu masuk ke dalam kubikel bininya macam langau.

Abu pandang ke kiri. Kelihatan kapel-kapel lain sedang menenangkan diri masing-masing untuk menempuhi saat bersalin si isteri. Ada tirai kubikel yang tertutup, dengan bunyi-bunyi alat yang mentrace degupan jantung baby dalam perut ajer yang kedengaran. Abu pandang ke kanan, kelihatan cuma ada dua kubikel ajer lagi sebelum pintu keluuar ke dewan lain. Kubikel bininya tertutup. Kubikel sebelum kubikel bininya terbuka. Kelihatan seorang minachi sedang dalam posisi nak bersalin dengan wayar-wayar tersambung kat perut dan lengannya. Minachi tu nampak sugul. Tak kelihatan pulak machaa yang boleh dikatakan sebagai suaminya sepanjang Abu dalam dewan ni tadi. Mungkin suaminya kat bawah cari parking atau suami dia kerja ke apa. Tapi Abu terasa macam ada sesuatu yang tak kena. Minachi tu tanpa henti mengusap perutnya yang busung. Tetiba kedengaran bunyi Mira menjerit. Abu takbley tahan sabar terus mendekati tirai kubikel bininya. Sibbaik tak terlanggar nurse singh yang kebetulan nak keluar jugak. Nurse tu tersenyum kepada Abu.

''Tahniah encik Abu. Encik mendapati putri yang comel'' kata nurse singh itu potong stim. Abu menerkam ke dalam kubikel bininya...

------

Bersambung

Published with Blogger-droid v2.0.4

1 comment:

~* chirpy_chummy *~ said...

yelah, encik mendapati ye? mendapati pun boley la misi... ekeke