Monday, January 3, 2011

Dia skizo ke, aku yang skizo, ni? (kalaulah ada sekeping roti...)


Aku baru terjaga dari tidurku. Tah berapa hari aku terkurung dalam bilik gelap ni. Cuma cahaya semasa mereka menghulurkan cecair pasta berperisa biskut sekali setiap hari agaknya. Tahlah. Aku dah hilang sense of time. Yang tinggal hanyalah kewarasanku.

Mana pegi ntah suara yang menemaniku ketika emo tadi?

Kenapa sunyikah kepalaku disaat ku ingin berteman ini?

Yang ada hanya keperitan menahan buritku dari terburai. Dah dua kali aku terberak dalam bilik celaka ini dan maafkan bahasa seorang yang dok sapu muka dengan tangan yang tak ku lihat untuk sekian lamanya jika aku katakan keadaanku sungguh cibai pada ketika ini.

Aku pernah bertanya kepada sipenghantar air biskut berapa lamakah aku di kurung disini. Dia cuma ketawa setelah menutup lubang kecil, mengunci dan berlalu pergi.

Sampai aku pun dah tak peduli. Yang terngiang dalam kepalaku sekarang ialah videoclip "Bedshape" dari Keane yang aku tengok dua tahun lepas dari tarikh aku ditangkap pada malam skizo tu, masa aku seorang student medik dulu.

Aku dah tak pedulik camana aku boleh ada kat sini, berapa lamalagi, atau siapa itu ilahi dek tekanan emosi dan hygenic dek dikurung dalam bilik yang serba gelap berbulanbulan lamanya.

Aku dah tak peduli dengan apa nak jadi selepas ni bila aku keluar nantik. Aku akan keluar ke? Aku membunuh bai...

Aku dah bunuh orang..

Aku dah ambil satu nyawa! Berdosa atau tidaknya dia aku tak tahu tapi aku tak berhak mengambil nyawa manusia yang lain. Apatah lagi nyawa housemateku.

Aku pun dah pasti apa itu halusinasi atau apa itu realiti.

Yang ada hanyalah air berperisa biskut ni.

Kalaulah ada sekeping roti...

9 comments:

Dark Half said...

weyyy...air berperisa beskut tu caner rasa dia?

Irwan said...

ko pernah cicah biskut dalam air panas tak? cuba buat.

Lepas tu ko minum air tu bila dah habis makan biskut.

Camtulah rasanya..


Belum cakap pakai 'hotdog flavored water' lagi tu..

Dark Half said...

ok,ok..aku rasa aku dah faham 'air pasta berperisa biskut' tu ape...heh!
hotdog flavored water,kak-ching pun paham...bhuabhuahannn

~* chirpy_chummy *~ said...

ade ke org mkn hotdog cicah air? kepok cicah air penah la tgok.

Irwan said...

hotdog cicah air, ada, tapi rare...hotdog cicah cecair memang banyak...(cicah sos)

Niz said...

ini apa? kisah benar?


P/s; sori pasal kucing ko. aku x sengaja ckp ko jht. huhu

Irwan said...

Niz: takper...aku lagi suka orang cakap aku jahat dari cakap aku ni tabligh ke pendakwah ke...


kisah benar? Tak lah. Kisah2 dalam akuskizo tak benar belaka tapi pengajaran dan perasaan itulah yang membenarkannya...


Mu ado pahe?

Niz said...

pengajaran dan perasaan itulah yang membenarkan...


entah. tak ado pahe kali.

tapi orang rasa macam kisah benar.
kisah benar yang sadis la

Irwan said...

cik niz kena baca dari mula. baru cik Niz tahu benar tak benar..


(mana bebudak lain ntah?)